Β. Κεγκέρογλου: «Η Κυβέρνηση με τις ρυθμίσεις της στο Ν/Σ του υπ. Προστασίας του Πολίτη δεν προάγει το σωφρονισμό…
…την κοινωνική επανένταξη και τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας των κρατουμένων»
Ο Γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής», Βασίλης Κεγκέρογλου, στην ομιλία του στη Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», επεσήμανε το αποσπασματικό και συντηρητικό χαρακτήρα του και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών και καθιέρωσης μέτρων για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Πιο συγκεκριμένα :
Αποσυμφόρηση φυλακών –Συνθήκες Ασφάλειας και Υγείας
Η Κυβέρνηση δε λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στις φυλακές και μάλιστα σε μια περίοδο πανδημίας, όπου δυστυχώς φαίνεται ότι ο κορωνοϊός έχει εισχωρήσει για τα καλά.
Σε 23 από τις 36 φυλακές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου χωρητικότητάς τους π. χ Ειδικό Κατάστημα Βόλου πληρότητα 229,63% , Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης πληρότητα 211,32%, Κατάστημα Κράτησης Κω πληρότητα 198,21% , Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων πληρότητα 192.42% κ. λ. π . Η κατάσταση είναι τραγική.
Μετά τις τελευταίες θλιβερές εξελίξεις του 3ου θανάτου, κρατουμένου από κορωνοϊό αλλά και θανάτου υπαλλήλου της εξωτερικής φρουράς, θα περιμέναμε τουλάχιστον μια αλλαγή στάσης.
Η αντιμετώπιση του συνωστισμού στις φυλακές και η βελτίωση των συνθηκών εντός των φυλακών στο μέτρο του εφικτού, είναι επείγοντα ζητήματα και χρειάζονται άμεσες αποφάσεις . Η τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής ακριβώς αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα . Η Κυβέρνηση οφείλει να την κάνει δεκτή ή να τεκμηριώσει τυχόν άρνησή της
Άδειες κρατουμένων –Μέτρα Κοινωνικής Επανένταξης πριν και μετά την απόλυση
Οι «άδειες των κρατουμένων» και οι «αγροτικές φυλακές» είναι θεσμοί που κινούνται στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και εξανθρωπισμού του σωφρονιστικού συστήματος και συνάδουν με τους βασικούς στόχους που πρέπει να έχει μια σύγχρονη Δημοκρατία για όσους πολίτες παραβιάζουν τους νόμους. Η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εφαρμογής τους δεν συμβάλλει ούτε στην κατεύθυνση του σωφρονισμού αλλά ούτε και στην κατεύθυνση της κοινωνικής επανένταξης.
Η άδεια εκτός από δικαίωμα του κρατούμενου μπορεί να λειτουργήσει θετικά εκτονώνοντας εντάσεις εντός των φυλακών αλλά και ως προετοιμασία για κοινωνική επανένταξη μετά την απόλυση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι οι φυλακές και άλλες αρχές κράτησης πρέπει να διασφαλίσουν όσο γίνεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που βρίσκονται υπό κράτηση και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι αποκομμένοι από τον εξωτερικό κόσμο.
Η Κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα τους θεσμούς επανένταξης, εκπαίδευσης και κατάρτισης εντός των φυλακών, όπως σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κατάρτισης και παραγωγής αλλά και θεσμούς επανένταξης μετά την απόλυση. Είναι αναγκαίο ο φορέας « ΕΠΑΝΟΔΟΣ» να συνδεθεί με τις Κοινωνικές ΣΕΠ ένταξης όπως η Κοινωνική ΣΕΠ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», που η κυβέρνηση της αφαίρεσε προγράμματα απασχόλησής και την απένταξε από την χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επαναφέρει την δυνατότητα κοινωνικής εργασίας την οποία κατάργησε, μαζί και με άλλους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης ποινών.
Το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει το σωφρονισμό και όχι την εκδίκηση. Επιλέγει την κοινωνική επανένταξη και όχι τον κοινωνικό αποκλεισμό που οδηγεί στην επανάληψη της παραβατικότητας.