Οι συνταξιούχοι, τα θύματα του Πισσαρίδη

Οι συνταξιούχοι, τα θύματα του Πισσαρίδη

Ξετινάζει την «Έκθεση» ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης

Από την καλή και από την ανάποδη τα… ψάλλει στην «Έκθεση Πισσαρίδη» ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης. Και μόνο ο τίτλος της ανάλυσης των προτάσεων του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος έχει επιλεγεί για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα λέει όλα: «Ανέφικτοι στόχοι, αντιφάσεις και περικοπές συντάξεων».

Και έχει απόλυτο δίκιο να τα λέει αυτά, γιατί τη… νύφη θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι, σημερινοί και αυριανοί… Τα θύματα της… ανάπτυξης που προτείνει ο κ. Χρ. Πισσαρίδης θα είναι οι συνταξιούχοι. Είναι ώρα να «κουρευτεί» η σύνταξή τους και να γίνουν ζητιάνοι, αφού σήμερα ζουν με πλούσια τα… ελέη…
Το επισημαίνει ωμά, ξεκάθαρα, ο κ. Σάββας Ρομπόλης.

Σημαία της «Έκθεσης» είναι η μείωση του επιπέδου των συ­ντάξεων κατά μέσο όρο 14,5% την περίοδο 2020 – 2070! Και από το ποσό που θα προκύψει από το «κούρεμα» των… πλούσιων συντάξεων θα υπάρχει χρήμα στο Ταμείο Ανάκαμψης για να το μοιράσει σε άλλες «τάξεις».


-376.835 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (409 ευρώ τον μήνα)


Το κόστος μετάβασης –με βάση το «Σχέδιο (…) Ανάπτυξης»– για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης υπολογίζεται από 57 μέχρι 67 δισ. ευρώ, ανάλογα με το μέσο ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα χορηγείται στους ασφαλισμένους.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο του «Σχεδίου Πισσαρίδη» που επισημαίνει ο κ. Σ. Ρομπόλης είναι η κατάργηση της εξαγοράς πλασματικών ετών. Η πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη είναι να λαμβάνει ένας ασφαλισμένος μικρότερη σύνταξη εάν συνταξιοδοτηθεί στα 63 έτη της ηλικίας του με 40 έτη ασφάλισης σε σχέση με έναν ασφαλισμένο που θα συμπληρώσει τα 40 έτη ασφάλισης στην ηλικία των 67 ετών, κάτι που θα μειώσει σημαντικά τη συνταξιοδοτική δαπάνη την περίοδο 2020 – 2070 στη χώρα μας.

Όπως διαπιστώνεται, η «Έκθεση Πισσαρίδη» έχει γραφτεί κυριολεκτικά στο πόδι και φανερώνει παντελή άγνοια της ωμής πραγματικότητας, την οποία αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη… ζωή των ελλήνων συνταξιούχων που παρουσιάζει στην ανάλυσή του ο καθηγητής Σάββας Ρο­μπόλης. Γράφει συγκεκριμένα:

Το 15% των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο φτώχειας
«Στην Ελλάδα, σε σύνολο 2.481.970 συνταξιούχων (Οκτώβριος 2020), 376.835 συνταξιούχοι (15,2%) κύριας και επικουρικής σύνταξης ζουν κάτω από το όριο (409 ευρώ τον μήνα) της φτώχειας.


 -Η μέση μηνιαία σύνταξη –κύρια και επικουρική– θα είναι 860 (μεικτά)! – Άντε να ζήσεις…


Στις συνθήκες και στα δεδομένα αυτά, η ενδεχόμενη υλοποίηση της πρότασης Πισσαρίδη, σύμφωνα με τους μακροοικονομικούς και αναλογιστικούς υπολογισμούς μας, θα μειώσει σταδιακά τη συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα στο 10,3% του ΑΕΠ (29 δισ. ευρώ, όσο ήταν το 2008) το 2070 (ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 το 2070 θα είναι 12,2% του ΑΕΠ) και το επίπεδο της μέσης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης στη χώρα μας θα είναι 860 (μεικτά).

Στην προοπτική αυτή, όπως αποδεικνύεται με τον πιο σαφή, ποσοτικά και κοινωνικο-ασφαλιστικά τεκμηριωμένο τρόπο, το “Σχέδιο Ανάπτυξης” της Επιτροπής Πισσαρίδη μειώνει περαιτέρω το σημερινό χαμηλό μέσο επίπεδο των συντάξεων κατά μέσο όρο 14,5% την περίοδο 2020 – 2070, επιδεινώνει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων και ακυρώνει με τον πιο εύληπτο τρόπο τον κεντρικό του στόχο, που είναι η συστηματική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματος κατά την επόμενη δεκαετία στην Ελλάδα, ώστε να συγκλίνει σταδιακά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις».

Η νέα γενιά θα πληρώσει τον λογαριασμό!
Επισημαίνει και κάτι ακόμη ο κ. Σάββας Ρομπόλης, ότι η νέα γενιά έχει από τώρα… προγραφεί: Αυτό που θα συμβεί από τον δημογραφικό κίνδυνο και τη γήρανση του πληθυσμού θα είναι η μείωση του επιπέδου των συ­ντάξεων της σημερινής γενιάς των εργαζομένων, αφού κάθε νέα γενιά συνταξιούχων στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ατομικών λογαριασμών (ατομικός κουμπαράς) θα λαμβάνει μικρότερη σύνταξη από την προηγούμενη, καθώς το προσδόκιμο ζωής θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της προηγούμενης γενιάς συ­νταξιούχων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ