Επιδότηση στο… Netflix!

Επιδότηση στο… Netflix!

-Προβληματισμός στην τηλεοπτική αγορά για τη ρύθμιση του 50% υπέρ των εταιρειών streaming

Νέα δεδομένα στη λειτουργία της τηλεόρασης. Με διάταξη που κατέθεσε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, το 50% των επιλέξιμων δαπανών ανά τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό πρόγραμμα θα εξάγεται. Οι σειρές ή οι ταινίες θα γυρίζονται στην Ελλάδα, αλλά οι μισές δαπάνες θα μπορούν να τιμολογηθούν στην έδρα του φορέα, εκτός ελληνικής επικράτειας.

Το καθεστώς που ισχύει ως σήμερα είναι η απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις έως και 30% και η επιδότηση των ταινιών και των σειρών με ποσοστό ως και 40% των επιλέξιμων δαπανών. Αν περάσει η διάταξη, το 50% των δαπανών θα φεύγει στο εξωτερικό για τους συντελεστές των προγραμμάτων. Το κίνητρο αυτό δίνεται προκειμένου να γίνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, με επιδότηση των πλατφορμών στο εξωτερικό. Δηλαδή, θα μπορεί το Netflix, που έχει έδρα στην Ολλανδία, αν θελήσει, να τιμολογήσει το 50% των δαπανών που θα γίνουν εκτός Ελλάδας, χωρίς έλεγχο από καμία υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου! Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1808/2018, το 30% του προγράμματος κάθε πλατφόρμας του εξωτερικού πρέπει να είναι ευρωπαϊκά έργα. Με τον τρόπο αυτό όμως θα επιδοτούνται κατά 50% με χρήματα των πολιτών.

Στην πραγματικότητα αλλάζει όλη η φιλοσοφία του ν. 4487/2017, δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και για τους εγχώριους παίχτες της τηλεόρασης, που έχασαν σε τηλεθέαση από τις υπηρεσίες streaming κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις όμως για τη μεταφορά της έδρας των εταιρειών παραγωγής, π.χ., στη Βουλγαρία, ώστε να έχουν και εκείνοι το ευεργέτημα της νέας επιδότησης.

Την ίδια ώρα, η ενσωμάτωση της οδηγίας 1808/2018 προβλέπει την επιβολή τέλους υπέρ της παραγωγής των προγραμμάτων για τις υπηρεσίες streaming, καθώς ανταγωνίζονται τις ευρωπαϊκές, χωρίς να αποδίδουν φόρους και εισφορές. Αυτό συμβαίνει με την περίπτωση της Cosmote TV και της Nova, που καταβάλλουν φόρους εισοδήματος, εισφορές, πληρώνουν ετήσιο τέλος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εφάπαξ ποσό για την απόκτηση της άδειας και μέχρι πρότινος ειδικό φόρο διαφημίσεων, που βρίσκεται σε αναστολή.

typologies.gr


Σχολιάστε εδώ