Θαν. Τζίμας στο “Π”: Χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον αέρα

Θαν. Τζίμας στο “Π”: Χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον αέρα


Του
ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΙΜΑ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ
και υπεύθυνου του Τμήματος ΕΒΕ


Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες στο εμπόριο, την εστίαση και αλλού δεν κρύβονται. Οι παλινωδίες της στην αντιμετώπιση της πανδημίας –στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, στην έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας και ελέγχων– μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα ήταν αυτές που οδήγησαν στο αναπόφευκτο lockdown, αφήνοντας έτσι χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις και εργαζόμενους στον αέρα.

Φυσικά, η κυβέρνηση, παράλληλα με την πριμοδότηση δισ. ευρώ προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, πήρε και ορισμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που σε κάθε περίπτωση αποδεικνύονται τουλάχιστον ανεπαρκή για τις μικρότερες απ’ αυτές. Την ενδιαφέρει μεν να περιορίσει το ενδεχόμενο μαζικών λουκέτων και εκτίναξης της ανεργίας, κυρίως όμως την ενδιαφέρει να στηρίξει τις πιο δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις –επιχειρήσεις μεγαλύτερου τζίρου και επιπέδου απασχόλησης–, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία. Γι’ αυτό και τα οριζόντια μέτρα που έχει υλοποιήσει (π.χ. αναστολές και ρυθμίσεις φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ευνοϊκές δανειοδοτήσεις) αφορούν κυρίως τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Όσο και να θέλει να εμφανίσει ότι «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα», τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία, που κυρίως στηρίζεται στην ατομική της εργασία, που συσσωρεύει χρέη και αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις καθημερινές οικογενειακές ανάγκες, πολλαπλασιάζονται.

Ομοίως, η επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Το «σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», που βασίζεται στην Έκθεση Πισσαρίδη, ε­ντοπίζει χαμηλή παραγωγικότητα στην πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Γι’ αυτό και προκρίνει την προώθηση συνενώσεων και συμπράξεων αυτών, τη στήριξη των πιο δυναμικών, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της οικονομίας και του διεθνοποιημένου ανταγωνισμού.

Η επιτάχυνση του ρυθμού συγκέντρωσης και συγκε­ντροποίησης του κεφαλαίου, που προκρίνεται, θα οδηγήσει χιλιάδες μη ανταγωνιστικούς, μικρούς επαγγελματίες ένα βήμα πιο κο­ντά στο λουκέτο και την ανεργία. Σε κάθε περίπτωση, σε συνθήκες χαμηλών πτήσεων της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, όπως ομολογούν όλο και πιο συχνά οι εγχώριες και διεθνείς εκτιμήσεις, η έξοδος από το τούνελ της κρίσης θα είναι αργή και βασανιστική και τα αδιέξοδα των μικρών επαγγελματιών όλο και μεγαλύτερα.

Το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων από την πρώτη στιγμή. Αποκάλυψε τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και κατέθεσε προτάσεις για την άμεση στήριξη των πιο χαμηλών εισοδημάτων, όπως η ένταξή τους στο επίδομα ειδικού σκοπού, η επιδότηση των ατομικών ασφαλιστικών τους εισφορών, η απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, που επιταχύνονται πλέον με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Πρόβαλε την ανάγκη επαναφοράς του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες αλλά και τη γενναία διαγραφή τμήματος των χρεών τους σε τράπεζες και εφορία. Μέτρα που αρνείται συστηματικά να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα των αντοχών της οικονομίας, όπως είχε αρνηθεί και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών έχει συγκεντρώσει πια μεγάλη πείρα για το τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει. Για να συνειδητοποιήσει ότι η στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, που υπηρετούν αστικά κόμματα και κυβερνήσεις και η ΕΕ, είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών, δεν αφορά τις δικές της ανάγκες.

Γι’ αυτό και πρέπει να απορρίψει και τα καλέσματα για «εθνική ομοψυχία», για δήθεν διόρθωση ενός δρόμου ανάπτυξης, που όχι μόνο δεν φτιασιδώνεται, αλλά, αντίθετα, αποδεικνύεται δύσβατος και κακοτράχαλος τόσο στις κρίσεις όσο και στην ανάπτυξη.

Είναι η ώρα ο προβληματισμός και η δυσαρέσκεια, που συσσωρεύονται αυτήν την περίοδο, να μετατραπούν σε συνειδητή πράξη. Να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση και η σύγκρουση με αυτήν τη στρατηγική, σε κοινή δράση με όλα τα εργαζόμενα λαϊκά τμήματα, που πλήττονται επίσης, όπως οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η μικρομεσαία αγροτιά. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να αποτελέσει πραγματικά ασπίδα προστασίας αλλά και εφαλτήριο της αντεπίθεσης για να έρθουν οι πραγματικές ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στο προσκήνιο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ