Μερική εκτόνωση στην Ακαδημία με την εκλογή του Χρ. Ζερεφού

-Με την εκλογή του Χρήστου Ζερεφού ως νέου Γενικού Γραμματέα, αλλά αναταραχή στο Ίδρυμα Ουράνη

Η παρατεταμένη κρίση στην Ακαδημία, από παραλείψεις και μη σύννομες αποφάσεις της Προέδρου Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, όπως επίσης από πολυπραγμοσύνη του πρώην, επί δεκαετίες, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Βασίλειου Πετράκου, εκτονώθηκε μερικώς με την εκλογή του Χρήστου Ζερεφού στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Η εκλογή του έθεσε τέλος εκ των πραγμάτων και στις αμφισβητήσεις που δημιουργήθηκαν για τη νομιμότητα της υποψηφιότητας του άλλου υποψηφίου Χαράλαμπου Ρούσου, η οποία είχε υποβληθεί εκπροθέσμως.

Με τον νέο Γενικό Γραμματέα διανοίγονται προοπτικές για μια σχετική επιστροφή στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα το μεγάλο θέμα της αντικαταστάσεως της μεταβατικής Διοικήσεως του Κέντρου Ιατρο-Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας από ένα νέο τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο.

Το θέμα αυτό είχε πυροδοτήσει την πρόσφατη κρίση της Ακαδημίας, μετά την παράλειψη της σημερινής Προέδρου να συγκαλέσει την Ολομέλεια για την εκλογή των δύο από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, των άλλων πέντε εκλεγομένων από την Α΄ Τάξη των Φυσικών Επιστημών. Η Πρόεδρος προέβαλε ως επιχείρημα για την παράλειψή της τον ισχυρισμό ότι δεν ήταν νόμιμη η εκλογή των πέντε άλλων μελών από την Α΄ Τάξη. Με βάση τον ισχυρισμό αυτό, προέβη μάλιστα σε αντικατάσταση από την εννεαμελή Σύγκλητο της Ακαδημίας των πέντε μελών και στον διορισμό των δύο άλλων μελών, ενώ αυτά διορίζονται από την Ολομέλεια.

Η ενέργεια αυτή, απροκάλυπτα αντικανονική και παράνομη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εφόσον καθορίζεται από τον νόμο ρητώς και σαφώς ότι τα πέντε μέλη εκλέγονται, με μυστική ψηφοφορία, από την Α΄ Τάξη των Φυσικών Επιστημών και τα άλλα δύο από την Ολομέλεια της Ακαδημίας και όχι από την εννεαμελή Σύγκλητο.

Η εκκρεμότητα αυτή πρέπει να περαιωθεί, με σύννομο τρόπο, με τη βοήθεια του νέου Γενικού Γραμματέα, όπως και πολλά άλλα θέματα, που λιμνάζουν, δυστυχώς, λόγω και των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Μια νέα όμως εστία αναταραχής έγινε το Ίδρυμα Ουράνη, το οποίο εποπτεύεται από την Ακαδημία. Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από Ακαδημαϊκούς και έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Τράπεζας.

Ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας είναι, εξ αξιώματος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόεδρος του Λογοτεχνικού αυτού Ιδρύματος ήταν, μέχρι τον θάνατό της, η ποιήτρια και Ακαδημαϊκός Κική Δημουλά. Ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Βασίλειος Πετράκος, χρησιμοποιώντας την επιρροή του ως Γενικού Γραμματέα, προήγαγε στη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος τον επιγραφολόγο Μιλτιάδη Χατζόπουλο.

Ο λογοτέχνης Ακαδημαϊκός, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Θανάσης Βαλτινός θεώρησε άτοπη και απρεπή την ενέργεια του Βασίλειου Πετράκου. Με επιστολή του προς τον νέο Γενικό Γραμματέα Χρήστο Ζερεφό ζητά να ενεργήσει ώστε «να αποκατασταθεί η νομιμότητα άμεσα, με νέες αρχαιρεσίες, μετά την παράνομη και αυθαίρετη εκλογή στην Προεδρία του Ιδρύματος τον περασμένο Φεβρουάριο, ενός αρχαιολόγου».

Πράγματι, είναι περίεργο και παράδοξο να προεδρεύεται ένα Λογοτεχνικό Ίδρυμα από έναν αρχαιολόγο, όπως αναφέρεται, όταν υπάρχει στο ΔΣ ένας διακεκριμένος λογοτέχνης και Ακαδημαϊκός, ο Θανάσης Βαλτινός.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ