Κωνσταντίνος Λιβαδάς – Λιώκης: Ένας Κεφαλονίτης ζωγράφος της Ελλάδας και της διασποράς

Κωνσταντίνος Λιβαδάς – Λιώκης: Ένας Κεφαλονίτης ζωγράφος της Ελλάδας και της διασποράς


Συγγραφέας
Γιώργος Ανωμερίτης


Το βιβλίο/λεύκωμα αυτό μαζί με τα ιστορικά στοιχεία παραθέτει και τις σημαντικότερες ελαιογραφίες του ζωγράφου στους διάφορους ναούς. Υποδιαιρείται για διευκόλυνση του αναγνώστη σε γεωγραφικά μέρη, παρουσιάζοντας δείγματα εικόνων από κάθε ναό, καλύπτοντας τη ζωγραφική πορεία του Λιώκη από την Κεφαλονιά στον Πειραιά, την Αίγινα, την Πάτρα, την Τρίπολη μέχρι το Βουκουρέστι, τη Βράιλα, την Κωνστάντζα, το Μπρασόβ και το Κάιρο της Αιγύπτου. Μια πορεία αξιοθαύμαστη και για τον μεγάλο αριθμό των ελαιογραφικών του έργων αλλά και για την ποιότητα των εικόνων του.

Μια έκδοση που είναι καρπός μεγάλης έρευνας και προσπάθειας του Γιώργου Ανωμερίτη. Ξετυλίγει με σεβασμό προς τις ιστορικές πηγές και αναφορές, τη δράση και το έργο του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Λιώκη, που αγιογράφησε ναούς τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και σε μέρη όπου υπήρχε ελληνικό και κεφαλληνιακό στοιχείο, ιδίως στη Ρουμανία και στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για ένα το βιβλίο το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά τη ζωγραφική πορεία ενός σπουδαίου ζωγράφου και αγιογράφου.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, αν και οικονομολόγος, γνωστός για την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα, έχει εκδόσει τα τελευταία χρόνια πολλά ιστορικά, ποιητικά και πολιτιστικού περιεχομένου βιβλία.

Με αφορμή το βιβλίο του για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πειραιά (2012), την οποία έχει συνολικά ιστορήσει ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης, εκτιμώντας το ζωγραφικό του έργο, αποφάσισε να ερευνήσει τη ζωή και το έργο του. Ακολουθώντας τις διαδρομές της ζωής του (1860-1937) κατέγραψε τα έργα της ζωγραφικής του πορείας από την Κεφαλονιά μέχρι τη Ρουμανία και την Αίγυπτο.

Ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης σπούδασε ζωγράφος στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ακολούθησε στις αγιογραφίες του τους κανόνες της Ναζαρινής Σχολής, όπως άλλωστε όλοι οι γνωστοί ζωγράφοι της εποχής του.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης αποφάσισε να συγγράψει το βιβλίο αυτό, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε στη βιβλιογραφία αποτύπωμα του τεράστιου ζωγραφκού έργου του Κ. Λ. Λιώκη. Εξάλλου το ίδιο είχε πράξει και με έναν άλλο σπουδαίο αγιογράφο, τον Χριστόδουλο Καλέργη από τη Μύκονο (1665-1745), όταν στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Οίας Σαντορίνης, ανακάλυψε εικόνες του Καλέργη, ζωγραφισμένες το 1722 τελείως άγνωστες στη βιβλιογραφία.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

ISBN: 978-618-5453-71-8


Σχολιάστε εδώ