Είναι απόλυτα έγκυρη η δειγματοληψία από τη μύτη, μόνο από το ένα ρουθούνι;

Είναι απόλυτα έγκυρη η δειγματοληψία από τη μύτη, μόνο από το ένα ρουθούνι;

-Υπάρχουν πολλές ενστάσεις…

Θέμα αξιοπιστίας των τεστ που διενεργούνται για τον κορονοϊό εγείρουν έ­γκριτοι λοιμωξιολόγοι και θέτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς την ποιότητα των ελέγχων από τα ειδικά κλιμάκια. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον έλεγχο της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν, η δειγματοληψία από τη μύτη για να είναι ακριβής και έγκυρη πρέπει να διενεργείται και από τις δύο υποδοχές (ρουθούνια).

Κάτι που φωτίζεται από τους επιστήμονες για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Αν ο έλεγχος γίνεται από τη μία μόνο υποδοχή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακριβές. Επίσης, επειδή για ορισμένους η διαδικασία είναι επώδυνη, είναι ενδεχόμενο ο έλεγχος να μην ολοκληρώνεται ποτέ και οι ελεγκτές να γράφουν ότι είναι ασυμπτωματικοί.

Εκείνοι από την πλευρά τους συνεχίζουν να εργάζονται και να κυκλοφορούν, αντί να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και μεταδίδουν στους γύρω τους τον ιό.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, οι μεν ελεγκτές πρέπει να είναι απόλυτα καταρτισμένοι για αυτό που έχουν να κάνουν και παράλληλα οι έλεγχοι να είναι ολοκληρωμένοι (και από τα δύο ρουθούνια της μύτης) προκειμένου να είναι ακριβείς και σίγουροι ως προς τα συμπεράσματά τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ