Στριμωγμένη η κυβέρνηση από τα «διπλά βιβλία»

Για τον κορονοϊό

-«Τρώνε» τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη «διπλών βιβλίων» για την πανδημία, που ενδεχομένως οδήγησαν σε λανθασμένους χειρισμούς και συνετέλεσαν στην κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διακίνησαν τα στοιχεία, ενώ όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα, που την «κατάλληλη στιγμή» θα απομακρυνθεί από τη θέση του.

Τις αποκαλύψεις –όπως αναμενόταν– έκαναν «σημαία» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εντείνοντας περαιτέρω την κριτική τους και αναδεικνύοντας τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού. Η διάψευση από πλευράς κυβέρνησης με αναφορές για fake news και παραπληροφόρηση κρίνονται μη πειστικές και σίγουρα δεν είναι ικανές να αναχαιτίσουν το συνεχώς ογκούμενο κύμα αμφισβήτησης που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία.

Ενδεικτικό είναι ότι ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας επτά στους δέκα πολίτες εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πλήρη ανατροπή. Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research οι πολίτες ήταν μοιρασμένοι: Το 48% των ερωτώμενων απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ το 49% ότι δεν είναι ικανοποιημένο. Αντίστοιχο, με μικρές διακυμάνσεις, είναι το κλίμα που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο – τριών εβδομάδων, με τα στοιχεία να δείχνουν καθαρά ότι η κυβέρνηση χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Και οι αποκαλύψεις για «διπλά βιβλία» με σκοπό την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Βαθύ λαρύγγι» στην κυβέρνηση
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν την «πηγή» από όπου διέρρευσαν τα στοιχεία (έγγραφα) που πιστοποιούν την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων. Προκειμένου να διαπιστώσουν αν στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει «βαθύ λαρύγγι» που ενεργεί με συγκεκριμένο πλάνο ή οι διαρροές είναι αποτέλεσμα ανταγωνισμού που έχει ενσκήψει στις τάξεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ή του ΕΟΔΥ.

Με άλλα λόγια, αν η δημοσιοποίηση των στοιχείων είχε ως κεντρικό στόχο να πληγεί η αξιοπιστία συνολικά της κυβέρνησης, οπότε το θέμα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, ή για να εκθέσει συγκεκριμένους κρατικούς αξιωματούχους. Ό,τι από τα δύο κι αν ισχύει, το πλήγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη είναι βαρύ. Καιρό τώρα υπάρχει έντονη φημολογία για δυσαρμονία στις σχέσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα από τη μια και από την άλλη του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια και του επικεφαλής του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα. Οι δύο πρώτοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο και τις διαδικασίες καταγραφής των κρουσμάτων και έχουν μιλήσει για κενά και ανακρίβειες.

Η… ενόχληση του Β. Μαρινάκη!
Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει (ανησυχεί) ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στις αποκαλύψεις πρωτοστατεί η εφημερίδα «Βήμα», που θεωρείται η «ναυαρχίδα» του συγκροτήματος media του Β. Μαρινάκη, τα ΜΜΕ του οποίου θεωρούνται –καθόλου άδικα– φίλα προσκείμενα προς την κυβέρνηση και στηρίζουν σταθερά τις πρωτοβουλίες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, η ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος έχει άλλη σημασία, ίσως υπάρχουν και… πολιτικά παρελκόμενα, τα οποία είναι λογικό να διερευνούν στο επιτελείο του πρωθυπουργού προκειμένου να καταλήξουν σε πιο σαφή συμπεράσματα.

Τις επόμενες μέρες, μετά το πρωτοσέλιδο του «Βήματος», διακινήθηκαν φήμες (άγνωστο αν είναι ακριβείς) ότι ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε προς τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας την ενόχλησή του για το δημοσίευμα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: eleftherostypos.gr


Σχολιάστε εδώ