Το μνημόνιο για τον Βοτανικό και τα ψιλά γράμματα

Το μνημόνιο για τον Βοτανικό και τα ψιλά γράμματα

– Όλα όσα προβλέπονται στην ιστορική συμφωνία για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας που υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, ως πρώτο βήμα για την υλοποίησή του. Σε αυτό αναφέρο­νται μεταξύ άλλων τα εξής:

• Ο Ερασιτέχνης θα έχει στον Βοτανικό τα ίδια δικαιώματα με τη «Λεωφόρο».
• Δωρεάν παραχώρηση για 99 χρόνια των αθλητικών εγκαταστάσεων και του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Βοτανικό στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
• Το γήπεδο ποδοσφαίρου θα είναι έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων.
• Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις θα δοθούν στον Ερασιτέχνη δωρεάν, όπως και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής τους.
• Δωρεάν παραχώρηση και εκμετάλλευση για 99 χρόνια του μουσείου και του εντευκτηρίου που θα χτιστούν στον ιστορικό χώρο του νέου Πάρκου της «Λεωφόρου» στον Ερασιτέχνη.
• Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας κλειστού γηπέδου μπάσκετ σε κοντινή απόσταση, εφόσον κριθεί συμφέρουσα από την ΚΑΕ.

Οι τρεις παράμετροι

Από εκεί και πέρα, τρεις παράμετροι του μνημονίου που χρήζουν ειδικής ερμηνείας και έχουν άμεση συνάρτηση με τις διμερείς συμφωνίες που θα ακολουθήσουν είναι οι εξής:
α) Η αναφορά που γίνεται περί δωρεάν παραχώρησης του γηπέδου από τον Ερασιτέχνη στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
β) Το γεγονός ότι οι εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου (σουίτες, εστιατόρια, καταστήματα, ονοματοδοσία) δεν αποτελούν αντικείμενο παραχώρησης του Δήμου προς τον Ερασιτέχνη και απ’ αυτόν στην ΠΑΕ, αλλά θα αποτελέσουν αντικείμενο ετήσιας εκμίσθωσης στον ανάδοχο που θα προκύψει μετά από διαγωνισμό.
γ) Η αναφορά ότι η κατανομή των εσόδων των εμπορικών δραστηριοτήτων του γηπέδου θα είναι με ποσοστά 65% – 35% στο Δημόσιο και στον Δήμο Αθηναίων.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη, προφανές είναι ότι η ΠΑΕ θα πληρώνει ετήσια εκμίσθωση στον Ερασιτέχνη, παρότι δεν περιγράφεται στο μνημόνιο. Το ακριβές ύψος θα οριστικοποιηθεί στη διμερή συμφωνία Ερασιτέχνη – ΠΑΕ και οι δύο πλευρές έχουν ήδη κάνει τις πρώτες επαφές για το ποσό του ενοικίου. Άλλωστε ο Ερασιτέχνης πρέπει, βάσει νόμου, να λαμβάνει από την ΠΑΕ ποσοστό 15% επί των εισπράξεων των εισιτηρίων, αντί αυτού όμως θα εισπράττει ένα φιξ ποσό ως ετήσιο μίσθωμα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράμετρο, το γεγονός ότι οι εμπορικές χρήσεις δεν αποτελούν αντικείμενο παραχώρησης του Δήμου προς τον Ερασιτέχνη και από εκεί στην ΠΑΕ, αλλά θα αποτελέσουν αντικείμενο ετήσιας εκμίσθωσης στον ανάδοχο που θα προκύψει μετά από διαγωνισμό, σημαίνει, πρώτον, πως δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν στον Παναθηναϊκό και, δεύτερον, το ύψος του ποσού που θα συμφωνηθεί θα το λάβει ο Δήμος από την ΠΑΕ, χωρίς τη μεσολάβηση του Ερασιτέχνη. Όσον αφορά την πρόταση «ο ανάδοχος που θα προκύψει από διαγωνισμό» εξυπακούεται ότι ως ανάδοχος λογίζεται η ΠΑΕ Παναθηναϊκός από τη στιγμή που θα αγωνίζεται στο γήπεδο που θα κατασκευαστεί, απλώς η αναφορά περί διαγωνισμού σχετίζεται με νομικούς λόγους.

Όσον αφορά την τρίτη παράμετρο, το Δημόσιο και ο Δήμος θα λαμβάνουν ένα φιξ ποσό από την ΠΑΕ, το ακριβές ύψος του οποίου θα προκύψει από τις διμερείς συμφωνίες για τις εμπορικές δραστηριότητες του γηπέδου. Το ποσό που θα συμφωνηθεί να δίνει η ΠΑΕ θα το μοιράζονται με αντιστοιχία 65% – 35%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ