O κ. Πισσαρίδης ζει στον κόσμο του, όπου κυκλοφορούν στον δρόμο δισεκατομμύρια

O κ. Πισσαρίδης ζει στον κόσμο του, όπου κυκλοφορούν στον δρόμο δισεκατομμύρια

Ως σύγχρονος Μωυσής, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης κατήλθε του όρους της Κομισιόν κρατώντας στα δυο του χέρια, σε… πέτρινες πλάκες, τις «Δέκα Εντολές» της προς τον ελληνικό λαό, ως τελευταία ευκαιρία για τη διάσωσή του.

Έσπευσε, μάλιστα, να τις προσκυνήσει πρώτος πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, βάζοντας την υπογραφή του, και αυτονοήτως ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος πλήρως τις εντολές της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τύχη, όμως, των εντολών του… Βασιλείου των Βρυξελλών δεν απέχει ούτε χιλιοστό από εκείνη των «Δέκα Εντολών» του Μωυσή…

Η μόνη που τηρείται απόλυτα είναι η πρώτη εντολή, «Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σου. Δεν θα υπάρχουν για σένα άλλοι θεοί εκτός από εμένα». Ό,τι διατάξουν τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλιώς κλείνουν οι κρουνοί του Ταμείου Ανάκαμψης. Και όχι μόνο…

Απαγορεύεται, Κυριάκο, να αγαπήσεις άλλον από τον εντολέα. Το λέει ξεκάθαρα η πρώτη εντολή.
Από κει και πέρα, όμως, ατύχησε ο Μωυσής… Ο «περιούσιος λαός του Θεού» έγραψε στα υποδήματά του πέντε εντολές:

• «Να μη φονεύσεις», «Να μη μοιχεύσεις», «Να μην κλέψεις», «Να μην καταθέσεις ψεύτικη μαρτυρία εναντίον συνανθρώπου σου» και «Να μην επιθυμήσεις όσα ανήκουν στον πλησίον σου».
Γιατί; Γιατί αυτή είναι η ζωή… Αυτός είναι ο άνθρωπος… Αλλιώς δεν θα υπήρχαν κλοπές, ψευδομαρτυρίες, αρπαγή της περιουσίας του διπλανού. Και δεν θα χρειάζονταν δικαστήρια και φυλακές.

Ο συγγραφέας της «Έκθεσης Πισσαρίδη» αναφέρεται σε μια ιδεατή πολιτεία, σε μια κοινωνία όπου όλοι έχουν την ίδια ζωή, τις ίδιες ευκαιρίες, γεννιούνται στην «ίδια καλύβα». Σε μια κοινωνία όπου όλες οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινούν τα παιδιά τους από την ίδια βαλβίδα, όπου οι πόρτες είναι ανοιχτές για ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης. Όπου το νήμα κόβει ο ένας, χωρίς το αύριο να αποκλείει κανέναν.

Η «Έκθεση Πισσαρίδη» δεν είναι παρά μια έκθεση ιδεατών, φανταστικών καταστάσεων. Από ιδέες, άλλο τίποτα, κύριε Πισσαρίδη. Πουλιούνται στους δρόμους, στα καροτσάκια που πουλάνε βιβλία με το κιλό.

Θέλει πολλή δουλειά, όμως, για να γίνει μια ιδέα πράξη, για να χτίσεις αυτό που ονειρεύεσαι…

Τι προτείνει ο κ. Πισσαρίδης; Μια μικρή γεύση για να γελάσουμε:

• Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

• Επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα σε μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για τους πολίτες και για τον τουρισμό.

• Διαχείριση απορριμμάτων.

• «Η Ελλάδα έχει πολλά να μάθει από την Ολλανδία και τη Δανία. Δεν χρειάζεται να επανεφεύρει τον τροχό». (Καλά, η ΕΕ δεν το έχει πάρει χαμπάρι;)

• Ανακάλυψε, όμως, και τον χειμερινό τουρισμό. «Η Ελλάδα προσφέρεται ως χειμερινός προορισμός πλούσιων Βορειοευρωπαίων, όπως η Φλόριδα στην Αμερική προσφέρεται σε Νεοϋορκέζους, και μπορεί να υπάρξει παράλληλα με τον καλοκαιρινό τουρισμό. Χρειάζονται, όμως, υψηλότερου επιπέδου υποδομές».

• Από «θα» και «θα», άλλο τίποτα: «Οι δόσεις που θα χρειάζονται για την αποπληρωμή του χρέους θα είναι πιο χαμηλές και εξαιτίας του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης τα έσοδα από τη φορολογία θα είναι μεγαλύτερα». Και πού το ξέρετε, κύριε καθηγητά;

• Ανακάλυψε, όμως, και τις… ανισότητες. «Το πρόβλημα των ανισοτήτων είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά εργασίας». Είναι το μόνο;

• Και κάτι ακόμη… «Ο χαμηλός ρυθμός επενδύσεων είναι ένα από τα συμπτώματα της κακής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια». Τώρα το ανακαλύψατε;
Έσπευσε, πάντως, να βάλει πλάτη ο πανταχού παρών πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο οποίος ποιο πρόβλημα λέτε ότι… εντόπισε; Ότι «το ποσοστό των μαθητών με χαμηλές επιδόσεις είναι πολύ υψηλότερο στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Αν δεν κάνουμε λάθος, κύριε Σημίτη, κυβερνήσατε για κάποια χρόνια (χάρη στον Ανδρέα Παπανδρέου) την Ελλάδα. Όλα λειτουργούσαν άριστα επί των ημερών σας;

Κόντυνε πάντως τον συντάκτη της… περίφημης «Έκθεσης Πισσαρίδη» για να μη βγει και σωτήρας της χώρας. Κλείνοντας το άρθρο του, το μόνο που αναγνωρίζει είναι ότι «το Σχέδιο Πισσαρίδη είναι μια αξιόλογη βάση για μια συστηματική προσπάθεια εξόδου από την κρίση»! Στην ουσία, το απορρίπτει.
Πώς είδε την… «Έκθεση Πισσαρίδη» ο ΣΥΡΙΖΑ; «Είναι ένα πρόπλασμα ‘‘εθνικού μνημονίου’’ με ισχυρές δόσεις όψιμου νεοφιλελευθερισμού», ήταν το σχόλιο του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη.

Ρουσφέτι στον Μητσοτάκη!
Αποκάλυψε ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης στη συνέντευξή του: «Δέχθηκα να αφιερώσω τον χρόνο μου σε αυτό το εγχείρημα επειδή εμπιστεύτηκα την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα εφαρμοσθούν και θα δούμε καλύτερες μέρες».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: commons.wikimedia.org


Σχολιάστε εδώ