Ν. Ζενέτος στο “Π”: Μένουμε σπίτι, εμπιστευόμαστε τον Δήμο μας

Ν. Ζενέτος στο “Π”: Μένουμε σπίτι, εμπιστευόμαστε τον Δήμο μας


Του
ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ
Δημάρχου Ιλίου


Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε, ως πλανήτης, ως χώρα, ως τοπική αυτοδιοίκηση, μια πρωτόγνωρη πανδημία, με απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Βαδίζοντας στα αχαρτογράφητα νερά ενός «αόρατου εχθρού», καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά δύσκολες καταστάσεις, με οδηγό το ένστικτο και διακύβευμα την έκφραση μιας έμπρακτης αλληλεγγύης προς όλους όσοι τη χρειάζονται.

Η, άνευ προηγουμένου, υγειονομική κρίση με την ονομασία Covid-19 προκάλεσε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων δεδομένων στήριξης του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του και να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται με ασφάλεια. Η πανδημία γέννησε σύγχρονους και ανώνυμους ήρωες, με μοναδικά όπλα τη θέληση και την αποφασιστικότητα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, έτσι και η κρίση έδωσε τη δυνατότητα σε όλους όσοι έχουμε χρέος να διοικήσουμε, να τη μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Μια από αυτές είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που, υπό την ασφυκτική πίεση να λειτουργήσει το κράτος, δημιούργησε εργαλεία που βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. Χωρίς ψηφιακές γνώσεις δεν πάμε πουθενά, αυτή είναι σήμερα η δική μας ικανότητα να διαβάζουμε, να γράφουμε, να επικοινωνούμε.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο μετασχηματισμός αυτός εκφράστηκε με την εφαρμογή της τηλεργασίας, την καθιέρωση των τηλεδιασκέψεων, την ένταξη των ψηφιακών ΚΕΠ, τη συμμετοχή στην Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αιτημάτων ΟΤΑ που δημιούργησε η ΚΕΔΕ. Το σύνθημα «κανείς μόνος του στην κρίση» μετουσιώθηκε σε μια, εξίσου σημαντική, δυνατότητα: «Κανείς δήμος μόνος του στην κρίση».

Παράλληλα, μας δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε έκτακτες προμήθειες υλικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, να ενισχύσουμε περαιτέρω το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με κατ’ οίκον εξυπηρέτηση σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, να δώσουμε προτεραιότητα σε κοινωνικές δράσεις, δομές και πρωτοβουλίες που έχουν στον επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Η κοινωνική πολιτική αποτελεί άλλωστε τη μεγαλύτερη σταθερή συνισταμένη στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υλοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να εξελιχθούν σε μοχλούς ανάπτυξης, να κάνουν την πόλη τους πιο ανθρώπινη και την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Που δίνει την ευκαιρία να συμμετάσχουν και δήμοι χωρίς επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών, καθώς υπάρχει πρόβλεψη τεχνικής υποστήριξης από τους μηχανικούς της ΕΕΤΑΑ και άλλων φορέων.

Η δημιουργία ενός τριγωνικού, συνεκτικού πλέγματος (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτης) είναι ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση αυτής της κρίσης, που ενέσκηψε ως θύελλα για να επαναπροσδιορίσει αξίες και προτεραιότητες. Άλλωστε, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και άσκησης στρατηγικής διαχείρισης, η λεγόμενη «επαναρρύθμιση» σχέσεων, ιδεών και πολιτικής καθίσταται επιτακτική.

Είναι κοινή υποχρέωσή μας να προασπίσουμε την ατομική και συλλογική ανθρώπινη υπόσταση, χρησιμοποιώντας θεσμούς που λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες, δοκιμασμένες στον χρόνο.

Αναπλαισιώνοντας επαρκώς το πολιτικό μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» με το «Μένουμε Σπίτι – Εμπιστευόμαστε τον Δήμο» μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ