Μάκης Κουρής: Στη ζυγαριά ποιος θα γλιτώσει από τον κορονοϊό…

-Να δοθούν αμέσως τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ζητούν μέλη της

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Θολώνει όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό η ατμόσφαιρα ως προς το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων της Επιτροπής που συστάθηκε από την κυβέρνηση από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ο κορονοϊός δεν είναι κάποιου είδους γρίπη, ένα συνάχι, κάποιος ξερόβηχας ή ένα απλό κρύωμα για να περάσει με καμιά ασπιρίνη και κανένα ζεστό.

Αποδείχθηκε, δυστυχώς, ότι ο εισβολέας δεν παίζεται. Έχει αχρηστεύσει όλα τα «όπλα» που είχε στα χέρια της η Ιατρική μέχρι να εμφανιστεί ο κορονοϊός, ο οποίος απέδειξε ότι είναι απλά… λιανοτούφεκα. Σκάει στα γέλια ο κορονοϊός όταν τον… πυροβολούν. Αυξάνει, μάλιστα, τη δύναμη άμυνάς του, με τα κρούσματα και τα θύματα να πολλαπλασιάζονται σε όλη την πατρίδα μας.

Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, καθώς πιάστηκε στον ύπνο. «Ένα συνάχι είναι, θα περάσει». Έτσι περίπου αντιμετώπισε την περασμένη άνοιξη την εισβολή του κορονοϊού σε κάθε γωνιά της χώρας. Και τώρα δεν προλαβαίνει να μετράει ανθρώπινες απώλειες, οι ΜΕΘ δεν φτάνουν και έχει βγει στη ζητιανιά ζητώντας από τον ιδιωτικό τομέα να βάλει πλάτη.

Όπως και έβαλε, με δωρεές και κάθε είδους προσφορά, μέχρι τη συγκλονιστική, αυθόρμητη ένταξη ιδιωτών νοσηλευτών για την ενίσχυση των νοσοκομείων, από τη στιγμή που το μόνιμο προσωπικό τους δεν προλάβαινε να καλύψει τις ανάγκες από τον αυξανόμενο καθημερινά αριθμό των κρουσμάτων.

Και ενώ δινόταν κάθε ώρα, κάθε λεπτό, η μάχη για να σωθούν ζωές, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων (η οποία αποτελείται από 15 επιστήμονες όλου του χώρου της Ιατρικής) κάθε μέρα, μετά από πολύωρες συνεδριάσεις, πρότεινε τι πρέπει να γίνει στο υπουργείο Υγείας, που ενημέρωνε άμεσα το Μαξίμου. Άλλα γίνονταν, όμως…

Όπως λένε σήμερα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μέλη της Επιτροπής (λοιμωξιολόγοι), «άλλα αποφασίζαμε και άλλα γίνονταν»!

Οι προτάσεις των ειδικών έμπαιναν στο αρχείο… Γίνονταν αυτά που επέλεγαν – πρότειναν «οι Γραμματείς και οι… Φαρισαίοι». Δυστυχώς για τους ασθενείς… Και εδώ πρέπει να επισημανθεί η απουσία από τη δημοσιότητα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (ποιος άραγε ο λόγος, ενοχλούσε;), ο οποίος στην πρώτη φάση της πανδημίας κάθε βράδυ ενημέρωνε ανθρώπινα τον ελληνικό λαό από την τηλεόραση. Και ήταν χιλιάδες αυτοί που περίμεναν με αγωνία να ακούσουν τι θα πει για να μειωθεί κάπως η ανησυχία τους…

Τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει οι κατ’ ιδίαν «κουβέντες» μεταξύ ορισμένων από τους λοιμωξιολόγους που μετέχουν στην Επιτροπή, οι οποίες επικεντρώνονται στη διαπίστωση ότι «άλλα αποφασίζουμε και άλλα βλέπουμε να γίνονται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τις αλλαγές ευθύνονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που μετέχουν στις καθημερινές συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Κάποια μέλη της Επιτροπής δεν διστάζουν να τα πουν «εις ώτα» πολλών ακουόντων… Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα από τον χώρο των λοιμωξιολόγων ότι δεν εισακούονται οι προτάσεις τους…

Ευθέως, μάλιστα, κάποια μέλη της Επιτροπής καταγγέλλουν ότι παραποιούνται τα πρακτικά και καλούν τον Εισαγγελέα να παρέμβει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λαμβάνονται αποφάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί!

Πολύ βαριά η κατηγορία, από τη στιγμή που η αλλαγή των αποφάσεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ζωή όσων νοσούν από κορονοϊό. Δεν μπορεί πλέον η Δικαιοσύνη να αγνοεί τις δημόσιες καταγγελίες μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Εδώ κρίνονται ζωές. Πολύ περισσότερο αν έχει βάση αυτό που έχει διαρρεύσει (αλίμονο αν αληθεύει), ότι γίνεται επιλογή ποιος ασθενής θα σωθεί ανάλογα με το… πόσες πιθανότητες έχει να θεραπευθεί. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, έστω και σε απειροελάχιστο ποσοστό.

Από τη στιγμή που έχουν βάση αυτές οι «διαρροές», ο έλληνας πολίτης δικαιούται να δει τα πρακτικά της Επιτροπής. Είναι υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας να απαιτήσει να δοθούν στη δημοσιότητα τα ΠΛΗΡΗ πρακτικά. Κάτι που θα έπρεπε να ΕΙΧΕ ήδη κάνει… Όταν ανθρώπινες ζωές μπαίνουν σε… ποσόστωση!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ