Κατρούγκαλος: «Είναι η ώρα η Ελλάδα να απειλήσει με τη χρήση βέτο»
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχή τουρκική προκλητικότητα και παρουσίασε τη στάση που πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής.
Με χρήση βέτο πρέπει να απειλήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για να καταφέρει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αποτρέπει τη γειτονική χώρα από τις παράνομες εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στη Χάγη θα γίνει παραπομπή μόνο για ένα ζήτημα, το οποίο αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, γιατί δεν υπάρχει άλλη υπαρκτή διαφορά από πλευράς Διεθνούς Δικαίου για παρόμοια ζητήματα κυριαρχίας. Για να πάει κάποιος στη Χάγη, στο συνυποσχετικό πρέπει να καταγράφονται ακριβώς τα θέματα που γίνεται η παραπομπή. Από τον Ιανουαρίου του 2015, έχουμε συμπεριλάβει με ανακοίνωση που στείλαμε στο δικαστήριο, ρήτρα αποκλεισμού της δικαιοδοσίας του, θεμάτων κυριαρχίας. Άρα δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει επί παρόμοιων θεμάτων», δήλωσε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:
«Συζητάμε και σε επίπεδο διμερές τα θέματα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αυτά τα θέματα, από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο είναι υποχρεωμένα τα κράτη να συνομιλήσουν, για να οριοθετήσουν ζώνες. Για όλα τα άλλα θέματα που αφορούν συνοριακές διαφορές, υπάρχουν συνθήκες και για ζήτημα που επίσης προβάλλει η Τουρκία, που είναι τα χωρικά ύδατα, το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα του εκάστοτε κράτους να κηρύξει μέχρι 12 μίλια. Η δική μας στρατηγική δεν έγκειται μόνο στο ότι εξυπηρετούνται συμφέροντά μας, αλλά γιατί έτσι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο».
Για τον ρόλο των Βρυξελλών: «Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα και αυτό είναι η αναδιάταξη των γεωπολιτικών σχέσεων στην περιοχή ενόψει της νέας προεδρίας των ΗΠΑ. Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί την αίσθηση που έχει δημιουργήσει εντός του ΝΑΤΟ, ότι είναι αναγκαία για τη βορειοατλαντική συμμαχία και στέλνει μήνυμα ότι είναι αυτόνομη περιφερειακή δύναμη και αν θέλει να την κρατήσει θα πρέπει να την ανεχτεί. Εμείς πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη έχει τα δικά της αυτόνομα στρατηγικά συμφέροντα και από το ΝΑΤΟ και από τις ΗΠΑ. Το αίτημά μας για κυρώσεις στην Τουρκία πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, είναι η ώρα η Ελλαδα να απειλήσει με τη χρήση βέτο. Δεν μπορούμε να πάμε όπως στα δύο προηγούμενα συμβούλια γιατί με αυτόν τον τρόπο και αποθρασύνεται η τουρκική προκλητικότητα και κυρίως, διαμορφώνεται ένα νέο στρατηγικό τοπίο στην περιοχή, που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπεις».
Για τη θέση της Ευρώπης: «Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες στο συμβούλιο, είναι τέτοιο το διακύβευμα που πρέπει να αντιδράσει σοβαρά η κυβέρνηση, όχι να δεχτεί ξανά προθεσμία ή κυρώσεις χάδια. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα, να επαναφέρει ευρωατλαντικές σχέσεις που είχε πριν από τον Τραμπ ή θα επιχειρήσει όπως προτείνει ο Μακρόν, να έχουμε μια νέα αντίληψη ευρωπαϊκής κυριαρχίας με αυτόνομη άμυνα. Είναι επιθυμητό από τη δική μας μεριά; Δεν είναι μόνο οι κυρώσεις που αποζητούμε, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους είμαστε.Η κυβέρνηση πρέπει να αναδιατυπώσει τη στρατηγική της αν διαφωνεί και να μας πει ποια στρατηγική έχει».
«Η αποτροπή αντίθετα με ότι πολλοί φοβούνται δεν είναι ισοδύναμη με τη στρατιωτική εμπλοκή και τον πόλεμο. Πώς εξασφαλίζει ότι δεν θα γίνει πόλεμος; Στέλνοντας το μήνυμα προς την απέναντι χώρα, η οποία επίσης δεν θέλει πόλεμο. Η Τουρκία θέλει να πάρει ότι μπορεί εκφοβίζοντας την Ελλάδα. Το μήνυμα θα πρέπει να είναι αυτό που έστελνε ο ΣΥΡΙΖΑ “μην διανοηθείτε”. Αυτό που στέλναμε εμείς το 2018, που αποτρέψαμε το τουρκικό πλοίο από τις σεισμικές έρευνες. Εδώ έχουμε σημαντικές υποχωρήσεις με το Ορούτς Ρέις να αλωνίζει και κανείς δεν τόλμησε να του θέσει κόκκινες γραμμές. Η αποτροπή είναι αναγκαία, αν δεν υπάρχει τότε είναι πιο πιθανό να εμπλακούμε σε ένα άλλο σενάριο. Αποτροπή χωρίς αποκλιμάκωση, όπως ήταν η εντολή του Αλέξη Τσίπρα το 2019, όταν είχαμε μηνύματα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η Τουρκία δεν επιδιώκει πόλεμο στο Αιγαίο, προσπαθεί μέσω του εκφοβισμού να μας κάνει να υποχωρήσουμε. Όταν το μήνυμα της αποτροπής δεν υπηρετήθηκε από τη ΝΔ, βλέπουμε συνέχεια κλιμάκωση της επιθετικότητας. Όταν ξεπερνιούνται τα όρια το ρίσκο αυξάνεται».
Για την αποτροπή στον Έβρο: «Ήταν μια αποτελεσματική προσπάθεια. Ένα μήνα μετά όμως αποκρύφθηκε όπως όλα τα γεγονότα δείχνουν, συνοριακό επεισόδιο. Υποβάλαμε διαβήματα στην Τουρκία και όταν ζητήσαμε από το ΥΠΕΞ έστω και εμπιστευτικά να μας τα δείξει δεν το έκανε, οπότε είχε κάτι να κρύψει. Αυτή τη στιγμή έχουμε συνεχείς προκλήσεις από το Ορούτς Ρέις. Επειδή μια φορά ήταν αποτελεσματική η κυβέρνηση σε μια πρόκληση δεν σημαίνει ότι στο μέλλον θα υποχωρεί. Δεν δικαιολογείται η έλλειψη αντανακλαστικών αποτροπής σε όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις. Όσον δεν υπάρχει αποτροπή, πλησιάζει η πιθανότητα του πολέμου.
Με πληροφορίες απο το newpost.gr
Φωτο αρχειου