2.117.440 άτομα θα εμβολιάζονται ανά μήνα

2.117.440 άτομα θα εμβολιάζονται ανά μήνα

-Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα είναι εδώ τα εμβόλια

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Σε λίγες εβδομάδες η αγωνία των ανθρώπων όλου του πλανήτη και ειδικά των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων τελειώνει και η καραντίνα, από τη στιγμή που θα έρθουν τα εμβόλια.

Έχουν μπει στην τελική ευθεία για την έγκριση των εμβολίων οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη ενέκρινε το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BionTech και ξεκινά τον εμβολιασμό άμεσα από τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι συνεργαζόμενες Pfizer και BioNTech αλλά και η Moderna Biotech κατέθεσαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αλλά και στον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτημα για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Ωστόσο ο FDA θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ ο EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και η τελική απόφασή του θα ανακοινωθεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Κατόπιν απαιτείται άλλη ειδική άδεια από την ΕΕ, η οποία θα εκδοθεί σε περίπου μία εβδομάδα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διανομή του ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Με τα δεδομένα αυτά, το εμβόλιο αναμένεται στη χώρα μας μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου και αμέσως θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ο οποίος θα είναι δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικός. Επίσης θα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερα από ένα διαφορετικά εμβόλια, ωστόσο δεν θα μπορούμε να κάνουμε επιλογή του εμβολίου, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας, θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 άτομα ανά μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα). Ο εμβολιασμός θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Προτεραιότητα θα έχουν οι υγειονομικοί, οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Στα γηροκομεία όλης της χώρας τον εμβολιασμό θα αναλάβουν 65 κινητές ομάδες και θα γίνει μέσα σε 10 μέρες, ενώ θα αφορά προσωπικό και φιλοξενούμενους.

Για τους πολίτες ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού που θα κλείνεται μέσω sms, online ή τηλεφωνικά. Θα ελέγχεται το ΑΜΚΑ, θα καταχωρούνται τα στοιχεία και θα δίνεται έγκριση. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και υγειονομικές δομές θα γίνει στις 7 ΥΠΕ.

Επίσης, θα εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε 34 Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και 8 προαναχωρησιακά κέντρα. Τέλος, θα εμβολιαστούν οι κρατούμενοι και εργαζόμενοι σε 35 σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: thesseconomy.gr


Σχολιάστε εδώ