Αποκλειστικό – κορονοϊός: Νέο μοντέλο αποκλεισμού περιοχών

Αποκλειστικό – κορονοϊός: Νέο μοντέλο αποκλεισμού περιοχών

Καθώς το φάσμα ενός γενικού lockdown γίνεται ολοένα πιο ορατό σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την ορμή του δεύτερου πανδημικού κύματος της Covid-19 και έτσι να αμβλύνουν την υπερβολική πίεση στα συστήματα υγείας, μια νέα μελέτη επιστημόνων από τη Γερμανία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη δυνατή μείωση των τυχαίων επαφών και αλληλεπιδράσεων, μέσω της κατάτμησης ενός ευρύτερου πληθυσμού και της σχετικής στεγανοποίησης των επιμέρους υπο-ομάδων, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι ερευνητές Φίλιπ Μπίτιν και Ραμίν Γκολεστάνιαν του Ινστιτούτου Δυναμικής και Αυτο-Οργάνωσης Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν επισημαίνουν ότι η πιθανότητα ενός γενικού lockdown μπορεί να αποφευχθεί εάν καταστεί εφικτός ο αποτελεσματικός διαχωρισμός μεγάλων πληθυσμών σε μικρότερες ομάδες, που δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε πρακτικά να σημαίνει περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, νομών ή πόλεων. Οι περιορισμοί θα τίθενται όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει ένα όριο (διαγνωσμένες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους).

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα καταστήματα, τα σχολεία και οι δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν –τουλάχιστον καταρχήν– να παραμένουν ανοικτά σε τοπικό επίπεδο, εφόσον μια περιοχή έχει στεγανοποιηθεί και δεν έχει περάσει ένα όριο κρουσμάτων. Τέτοιο μοντέλο αποφασίστηκε μετά τον πρώτο καιρό και στη Γουχάν της Κίνας. Μάλλον δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ