Να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ σε έκφανση της ζωής και να στηριχθούν πραγματικά από την Πολιτεία

Να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ σε έκφανση της ζωής και να στηριχθούν πραγματικά από την Πολιτεία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία είναι μια ημέρα υπόμνησης του αγώνα για ίση πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της δραστηριότητας των ανθρώπων.

Στη Ελλάδα η μοναδική πρόνοια που υπάρχει για τα Άτομα με Αναπηρία είναι το επίδομα αναπηρίας, που είναι εξαιρετικά ισχνό για να καλύψει τις πραγματικές τους ανάγκες, ενώ ακόμα και αυτό το μικρό εισόδημα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών της τρόικας.

Η προσβασιμότητα σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου, παραμένει δυστυχώς ακόμα σε πολύ χαμηλό στάδιο στην χώρα μας. Διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση για όλους και όλες σε κάθε έκφανση και στάδιο της ζωής τους ως έχουν δικαίωμα. Να πάψει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει επιφανειακά και επικοινωνιακά το ζήτημα, όταν κιόλας πετσοκόβει τις προνοιακές παροχές.

Ακολουθεί η δήλωση του Θανάση ΜπαράκαΧρυσού Παραολυμπιονίκη και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25:

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στης 3 Δεκεμβρίου, είναι μια ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην κατανόηση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία. Εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια και δεν απολαμβάνουν πρόσβαση στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλα άτομα, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στα μέσα μεταφοράς, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή, γενικότερα. Το δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή είναι απαραίτητο για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών.

Στη χώρα μας παρόλο ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει υιοθετήσει την σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, κάθε 3 Δεκέμβρη γίνεται αναφορά από όλους τους πολιτικούς χώρους για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αλλά ποτέ δεν υπήρξε ένας απολογισμός για τα πεπραγμένα στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναδεικνύονται κάθε 3 Δεκέμβρη.

Στη χώρα μας το μοναδικό κεκτημένο είναι το επίδομα αναπηρίας που για πολλούς είναι πολύ μικρό για να αντιμετωπίσουν την κοστοβώρα καθημερινότητα τους και πολλές φορές αυτό το πενιχρό επίδομα έχει μπει στο στόχαστρο των μνημονιακών μέτρων.Ο νόμος 2643 με την είσοδο μας στα μνημόνια έχει παγώσει και ελάχιστα άτομα με αναπηρίες απορροφούνται στην εργασία.

Η προσβασιμότητα σε όλο του το φάσμα στην χώρα μας είναι σε βρεφικό στάδιο.Το πρόγραμμα αποιδρυματοποίησης παραμένει ως στόχος ο οποίος δεν έχει σχεδιαστεί μέχρι σήμερα.Η πρόσβαση στην εκπαίδευση παρόλο τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει είναι απαγορευτική για μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας.Τελικά υπάρχουν άτομα με αναπηρίες ή ανάπηρες υποδομές και προνοιακές πολιτικές που αποκλείουν μεγάλη μερίδα συμπολιτώων μας;


Σχολιάστε εδώ