Κτηματογράφηση: Προβλήματα στην Αλόννησο

Κτηματογράφηση: Προβλήματα στην Αλόννησο

«Σειρά προβλημάτων και απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι Αλοννησιώτες, λόγω των λαθών που έχουν διαπιστωθεί στο 75% – 80% των εγγραφών στην κτηματογράφηση της Αλοννήσου και με την κύρωση των Δασικών Χαρτών σε αναμονή», αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης σε πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη.

Ψηφιοποίηση… μαμούθ

Με τον διαγωνισμό ύψους περίπου 310 εκατ. ευρώ προχωράει το Κτηματολόγιο στην ψηφιοποίηση των περίπου 630.000.000 σελίδων που τηρούνταν στα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας και ενσωματώνονται σταδιακά στον κρατικό οργανισμό. Το τεύχος δημοπράτησης για το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης εγγράφων που έχει προκηρυχθεί ποτέ στη χώρα βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Αναγκαία προτεραιότητα το Κτηματολόγιο

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (η λεγόμενη Έκθεση Πισσαρίδη) αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες, παρότι βρίσκονται υπό κατάρτιση και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Η ολοκλήρωσή τους αποτελεί σημαντική προτεραιότητα οικονομικής πολιτικής για τη χώρα».

Προτείνει διεύρυνση του ρόλου του

Επίσης, η Έκθεση Πισσαρίδη υποστηρίζει πως «το Κτηματολόγιο θα πρέπει να υποστηρίζει ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών που σχετίζονται με ιδιοκτησία ακινήτων, όπως μεταβιβάσεις, μισθώσεις, φορολογία, αδειοδότηση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, περιβαλλοντολογικοί έλεγχοι και παροχή ανοιχτών δημόσιων δεδομένων». Για να γίνουν αυτά χρειάζεται επαρκής στελέχωση και υποστήριξη, θα προσθέσουμε εμείς…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ