Ανασχηματισμός αντί κάλπες!

Ανασχηματισμός αντί κάλπες!

Πάλι άλλαξε πλάνα ο Μητσοτάκης

«Ναι» στον ανασχηματισμό – «όχι» στις πρόωρες εκλογές. Το διπλό αυτό μήνυμα εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια στιγμή που έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες με το πέρας της πανδημίας.

Λίγο αφότου υποχώρησε η φημολογία περί οικουμενικών κυβερνήσεων και υπουργών κοινής αποδοχής. Η κυβέρνηση, για ευνόητους λόγους, ανεπίσημα πάντα, υποβαθμίζει (απαξιώνει) συνολικά όλες αυτές τις συζητήσεις και τις ανάγει στη σφαίρα του πολιτικού κουτσομπολιού. Άλλωστε η έκταση και η ένταση που παρουσιάζει η πανδημία έχει παγώσει κάθε πολιτική πρωτοβουλία και έχει ανατρέψει τα πλάνα του πρωθυπουργού.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, απαντώντας στην εκλογική σεναριολογία, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια σκληρή μάχη, που θα διαρκέσει μήνες, και δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει εκλογικά σχέδια. Από την άλλη, όπως σημειώνουν, «θα συνιστούσε μεγίστη προσβολή προς τον ελληνικό λαό, την ώρα που χάνονται ανθρώπινες ζωές, εμείς να κάνουμε σχεδιασμούς που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την προστασία της δημόσιας υγείας». Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι όταν υποχωρήσει ουσιαστικά η πανδημία και επιστρέψουμε στην κανονικότητα «η χώρα θα μπει σε μια νέα τροχιά, τροχιά ανάκαμψης».

Τεστ αντοχής
Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την περίοδο της πανδημίας ως τεστ υψηλής αντοχής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο το προσεχές δίμηνο, από τώρα και μέχρι να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κοινωνικών ομάδων που θα τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα. Αν η διασπορά του κορονοϊού ανακοπεί και ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση, αποδώσουν οι προσπάθειες, τότε το στοίχημα με την πανδημία θα έχει κερδηθεί, προς όφελος πρωτίστως των πολιτών. Εμφανίζονται δε αισιόδοξοι ότι μετά την πανδημία η χώρα θα μπει γρήγορα σε τροχιά ανάκαμψης, θα ξεκινήσουν να τρέχουν όλα τα επενδυτικά projects και το οικονομικό κλίμα θα αλλάξει άρδην.

Έτσι, μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύδουν κατηγορηματικά –ανεπίσημα πάντα– το σενάριο των πρόωρων εκλογών, είναι ευνόητο όμως ότι μόλις υποχωρήσει η πανδημία ο κ. Μητσοτάκης θα επανεξετάσει τα σχέδιά του, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση και σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Και είναι βέβαιο ότι θα βρει αρκετούς, εντός κι εκτός της κυβέρνησης, που θα πλειοδοτήσουν για την ανάγκη μιας λαϊκής αναβάπτισης της κυβέρνησης υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ορισμένοι μάλιστα προωθούν από τώρα κιόλας την ιδέα αυτή. Άλλωστε, όπως λέει και το κλασικό πολιτικό ρητό, «οι εκλογές προκηρύσσονται, δεν προαναγγέλλονται»!

Αναγκαίος ο ανασχηματισμός
Αντίθετα με το θέμα των πρόωρων εκλογών οι διαψεύσεις από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν την ίδια κατηγορηματικότητα και σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού. «Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον πρωθυπουργό», σημειώνουν, αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί ότι ίσως να τον… απασχολήσει αργότερα. Άλλωστε, υπό άλλες συνθήκες, αν δεν είχαμε την επιδείνωση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε ήδη προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδίαζε στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις τον εγκλώβισαν, κυρίως διότι στους προς αναδόμηση υπουργούς περιλαμβάνονται και δύο – τρεις που έχουν μικρή ή μεγάλη εμπλοκή στις προσπάθειες για την ανάσχεση της πανδημίας. Τυχόν αντικατάστασή τους αυτήν την περίοδο θα συνιστούσε έμμεση ομολογία αποτυχίας εκ μέρους του ίδιου του πρωθυπουργού. Ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, που εντάθηκαν από τη διαχείριση της πανδημίας.

Κατά συνέπεια θεωρούν ότι χρειάζεται «νέο αίμα» προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική της και παράλληλα να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες, που τείνουν να γίνουν καθεστώς. Ωστόσο, δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να προσδιορίσουν το χρονικό σημείο που ο πρωθυπουργός θα αποκτήσει την ευχέρεια να προχωρήσει στις αναγκαίες κυβερνητικές αλλαγές χωρίς να εκπέμψει… αρνητικά μηνύματα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ