Στα 49 εκατ. από 248 εκατ. ευρώ  μειώθηκε το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ!

Στα 49 εκατ. από 248 εκατ. ευρώ μειώθηκε το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ!

Λόγω της πανδημίας…

Στην τρίτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του για το τρέχον έτος προχώρησε την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Η τροποποίηση αυτή κατέστη αναγκαία για δύο λόγους:

Πρώτον, για να καταγραφεί το πρόσθετο κονδύλι των 140 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στους μισθωτούς που, λόγω της πανδημίας, βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και, δεύτερον, για να αποτυπωθούν οι όποιες επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 στη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2020.

Με την τροποποίηση αυτή δεν γίνεται κάποια ουσιαστική αναθεώρηση των μέχρι τώρα προβλέψεων ως προς την πορεία των εσόδων του φορέα από τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, διότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού του επιτελείου θεωρούνται προς το παρόν επαρκείς οι αλλαγές κατά τη β΄ τροποποίηση του προϋπολογισμού, η οποία είχε γίνει μόλις τον Οκτώβριο. Μόνη αλλαγή ως προς τα έσοδα είναι αυτή που αφορά τη μείωση των εισπραττόμενων οφειλών από το ΚΕΑΟ κατά 90 εκατ. ευρώ και έχει να κάνει καθαρά με τις συνέπειες της πανδημίας.

Σημαντικό και θετικό ίσως στοιχείο της τροποποίησης αυτής είναι η πρόβλεψη για την αυξημένη κατά 151,5 εκατ. ευρώ δαπάνη για την πληρωμή των συντάξεων, καθώς εξ αυτού του γεγονότος συνάγεται το συμπέρασμα ότι αναμένεται η έκδοση περισσοτέρων συνταξιοδοτικών αποφάσεων για το εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους.

Πέραν αυτών, υπολογίζεται και η χορήγηση πρόσθετου κονδυλίου 290 εκατ. ευρώ προς το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).

Μετά τις παραπάνω αναπροσαρμογές, το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει απομειώνει το αρχικό πλεόνασμα των 248.735.300 ευρώ σε μόλις 49.004.000 ευρώ για το 2020, κάτι που δεν θεωρείται αρνητικό, αν ληφθεί υπόψη και η παράμετρος της καταβολής περισσότερων συ­ντάξεων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ