Προσοχή για “μοναχικούς λύκους’’ και πυρήνες τζιχαντιστών λέει ο Μ. Χαρακόπουλος
«Η παρουσία τζιχαντιστών στην Ελλάδα είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται και από τη νέα σύλληψη ισλαμιστή στον Ελαιώνα, μετά από αυτόν στην Τρίπολη. Επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποκαλυφθούν τόσο οι “μοναχικοί λύκοι” όσο και πιθανοί εν υπνώσει πυρήνες τζιχαντιστών στη χώρα μας.
Το ζήτημα, αναμφίβολα, είναι πολύ σοβαρό, άπτεται της εθνικής ασφάλειας και χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας για την επιτυχή αντιμετώπισή του». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου, σε σχετική του ερώτηση.
Διαρκής επαγρύπνηση
Ο αρμόδιος υφυπουργός, για τη θωράκιση της χώρας έναντι του κινδύνου της εξάπλωσης των ισλαμιστών τρομοκρατών/τζιχαντιστών, καθώς και της διεθνούς τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα, εντάσσοντας στο σχεδιασμό τους την επαρκή προετοιμασία τους για επιχειρησιακή δράση κατασταλτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα, οι Ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για τυχόν εντοπισμό ύποπτων εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, αναλύουν και αξιολογούν οποιαδήποτε πληροφορία περιέλθει σε γνώση τους σχετική με τη δράση των εξτρεμιστών-ισλαμιστών και διεξάγουν επισταμένους ελέγχους στα άτομα που διέρχονται από τις ζώνες ευθύνης τους.
Σημειώνεται δε, ότι κατά τους διενεργούμενους αστυνομικούς ελέγχους, πέραν του ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων και της αξιοποίησης τόσο των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Βάσεων Δεδομένων, όσο και της Βάσης Δεδομένων της Interpol, λαμβάνονται υπόψη οι υφιστάμενοι επικαιροποιημένοι “Δείκτες Κινδύνου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σχέση με ύποπτα άτομα, με στόχο το διεξοδικότερο έλεγχο συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων ατόμων που τους πληρούν.
Παρέπεται να λεχθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις στους αστυνομικούς των περιφερειακών Υπηρεσιών και ειδικότερα αυτών της “πρώτης γραμμής” για τη διενέργεια μεθοδικών ελέγχων, τη συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τις, κατά περίπτωση, αρμόδιες Υπηρεσίες του εσωτερικού και του εξωτερικού, μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας (Europol, Interpol κ.λπ.), ενεργώντας πάντοτε με σεβασμό στη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Επιπλέον, πραγματοποιούνται σχετικές εκπαιδεύσεις του αστυνομικού προσωπικού και ιδίως σε θέματα ριζοσπαστικοποίησης, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό ύποπτων ατόμων και δραστηριοτήτων».