Καίει το «ευρωπαϊκό χαρτί» έναντι της Τουρκίας η κυβέρνηση!

-Ορατός ο κίνδυνος η Σύνοδος Κορυφής να προσφέρει «δώρα» στην Τουρκία και όχι κυρώσεις

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Μόνη της, με τη στήριξη μόνο της Γαλλίας, έμεινε η κυβέρνηση, δίνοντας τη μάχη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς η Αθήνα πιάστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το παιγνίδι ελιγμών του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τώρα εμφανίζεται φιλοευρωπαϊστής και έτοιμος για διάλογο με την ΕΕ, με την Ελλάδα, ακόμη και με την Κύπρο, στο πλαίσιο όμως μιας πολυμερούς διάσκεψης, στην οποία θα κληθούν και οι Τουρκοκύπριοι.

Καθώς μάλιστα όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στην άποψη ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα ανανεώσει για εβδόμη φορά την Navtex με την οποία το «Oruc Reis» πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα –μάλιστα μία εξ αυτών είχε διεισδύσει προκλητικά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων–, η Τουρκία και οι φίλοι της στην ΕΕ θα υποστηρίξουν ότι η Τουρκία… συμμορφώθηκε με τις προειδοποιήσεις του Οκτωβρίου και επομένως δεν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να επιβραβευθεί. Είναι μάλιστα έτοιμοι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να προτείνουν μια διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου (10 και 11 Δεκεμβρίου) που θα… καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και θα την προειδοποιεί ότι εάν επαναλάβει τις προκλήσεις αυτές τότε στην… επόμενη Σύνοδο θα εξετασθούν μέτρα εις βάρος της.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η ΕΕ θα δώσει «λευκή επιταγή» στον κ. Ερντογάν να επιστρέψει στη γνωστή τακτική των προκλήσεων από την επομένη κιόλας της Συνόδου Κορυφής, ενθαρρυμένος πλέον και από την αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να διαμορφώσουν μια κοινή στάση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Και έτσι, αντί να είναι η Τουρκία απομονωμένη, στη θέση αυτή θα βρεθούν η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς, εκτός της ρητορικής έκφρασης αλληλεγγύης, θα αφεθούν πρακτικά μόνες τους να α­ντιμετωπίζουν την τουρκική απειλή.

Η Τουρκία, συστηματικά και μεθοδικά, με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της, οι οποίες έχουν βρει ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και με την άσκηση δημόσιας διπλωματίας προσπαθεί, αν όχι να πείσει, τουλάχιστον να προσφέρει επιχειρήματα στους υποστηρικτές της εντός της ΕΕ.

Έτσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, η Ελλάδα αρνείται τον διάλογο άνευ προϋποθέσεων, αιτία της έντασης είναι οι ελληνικές θέσεις για διεκδίκηση όλης της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου με την επίκληση της πλήρους επήρειας του Καστελλόριζου και την εξαφάνιση έτσι της επήρειας όλης της τουρκικής ακτής, οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να μοιρασθούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους και επιχειρούν μόνοι τους να καπηλευθούν τον φυσικό πλούτο του νησιού.

Επιχειρήματα τα οποία η Αθήνα και η Λευκωσία δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν, καθώς επαναπαύθηκαν σε μία ή δύο επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις και δεν έδωσαν τη μάχη και σε διεθνές επίπεδο, σε επίπεδο και πολιτικών δυνάμεων και ΜΜΕ των συ­γκεκριμένων χωρών.

Ενισχύουν με υποβρύχια την Τουρκία!
Η προσπάθεια του Νίκου Δένδια να μεταβεί στο Βερολίνο (όπου ο ομόλογός του κ. Μάας δήλωσε λίγο πριν από τη συνάντησή τους ότι μπαίνει σε αυτοπεριορισμό λόγω επαφής με κρούσμα κορονοϊού) και να συναντήσει και εκπροσώπους των κομμάτων και να εξηγήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν θετική, αλλά δεν αρκεί.

Ειδικά μάλιστα στη Γερμανία πρέπει να δοθεί μεγάλη μάχη για ευαισθητοποίηση και της κοινής γνώμης, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η παραχώρηση των νέων υποβρυχίων στην Τουρκία δεν είναι μια απλή εμπορική πράξη, αλλά μια κίνηση που ενισχύει έναν επιθετικό στρατό που εκτελεί τις εντολές ενός ανεξέλεγκτου ηγέτη, ο οποίος αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, απειλεί την Ευρώπη και με τα υποβρύχια αυτά θα αποκτήσει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, της οποίας αμφισβητεί εμπράκτως και κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και εδάφη («γκρίζες ζώνες»).

Το Βερολίνο, παρά τις αψιμαχίες, με αφορμή την παρέμβαση της Τουρκίας ώστε να αποτραπεί η νηοψία σε τουρκικό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη, μένει σιωπηλό τις τελευταίες ημέρες ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένο και πάλι, όπως έγινε άλλες δύο φορές στο παρελθόν, όταν, ενώ είχε πάρει δεσμεύσεις από την Τουρκία για διακοπή των προκλήσεων ώστε να προχωρήσει τις πρωτοβουλίες του ο κ. Μάας, η Τουρκία το αγνόησε επιδεικτικά και συνέχισε τις προκλήσεις.

Όμως είναι προφανές ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας και επειδή οι ίδιοι διατηρούν συμφέροντα στην Τουρκία και παραδοσιακά διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την Άγκυρα αλλά και γιατί δεν θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι σε μια γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία δεν έχει κατορθώσει να προωθήσει και να λύσει ούτε ένα ζήτημα, θα βρεθούν να ακολουθούν την πολιτική που από την πρώτη στιγμή πρότεινε η Γαλλία, ζητώντας ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρώπης και σκληρή απάντηση στην Τουρκία, ώστε να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να καταστήσει όμηρό της την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ η Τουρκία έχει κυριολεκτικά «γαζώσει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκοντας να προβάλει ότι η Ελλάδα είναι ανήμπορη να την αντιμετωπίσει στην επιβολή τετελεσμένων, όχι απλώς θα μείνει ατιμώρητη –το πιθανότερο–, αλλά θα επιχειρήσει να στριμώξει και επί του πεδίου αλλά και διπλωματικά τη χώρα μας.

Έτσι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή, η Αθήνα θα βρεθεί τις προσέχεις εβδομάδες υπό την πίεση των εταίρων να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία, την ώρα που όχι μόνο δεν έχει αποκηρύξει τις διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας αλλά και ρητώς δηλώνει –και με επιστολή στον ΟΗΕ– ότι η πρότασή της για διάλογο δεν επηρεάζει το δικαίωμά της να πραγματοποιεί έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως έχει βαφτίσει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και συγχρόνως, ενώ θα πραγματοποιείται αυτός ο διάλογος, τα ερευνητικά και το πλωτό γεωτρύπανο θα ετοιμάζονται για να εφορμήσουν και πάλι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με την ίδια τακτική κινείται η Τουρκία και στο Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης, σε μια σοβαρή και μείζονα υποχώρηση, είναι έτοιμος να αποδεχθεί στη συνάντηση που θα έχει την 1η Δεκεμβρίου με την ειδική αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ την επανέναρξη της διαδικασίας για το Κυπριακό και την πραγματοποίηση Πενταμερούς, ενώ το «Barbaros» παραμένει ακόμη ε­ντός της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, που εισέβαλε στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, τώρα πλέον Τουρκοκύπριοι και έποικοι κάνουν ποδήλατο στην περίκλειστη περιοχή, μπροστά από τις ρημαγμένες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες (υπό «φιλική» πίεση), η βάση των οποίων μόνο ξεκάθαρη δεν είναι, ενώ δεν έχει αποκλεισθεί ρητά η συζήτηση εκτός των πλαισίων που θέτει το ΣΑ του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: aa.com.tr/en


Σχολιάστε εδώ