Γρ. Σταμούλης στο “Π”: Μέγαρα: Τόπος να σταματάς και όχι να προσπερνάς

Γρ. Σταμούλης στο “Π”: Μέγαρα: Τόπος να σταματάς και όχι να προσπερνάς


Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Δημάρχου Μεγαρέων


Με αφορμή έναν διαγωνισμό στα social media με τίτλο «Πάμε Μέγαρα» #pamemegara, καθώς και από διάσπαρτες, αλλά αρκετές πληροφορίες και συζητήσεις γύρω από τον Δήμο Μεγαρέων, ψάξαμε να δούμε τι συμβαίνει στα Μέγαρα σήμερα. Διαπιστώσαμε πως όχι μόνο κουβαλάνε μια ιστορία χιλιάδων ετών, αλλά πλέον κοιτάνε το μέλλον με σύγχρονη προοπτική. Κρατάνε τις παραδόσεις τους, φυλάνε τους δεσμούς με το παρελθόν ως κόρη οφθαλμού, αλλά ταυτόχρονα εξελίσσονται γοργά και κυρίως αθόρυβα και ουσιαστικά.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν δήμο –40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας– που έχει έναν τεράστιο καλλιεργήσιμο κάμπο, που μπορεί να θρέψει όλο το λεκανοπέδιο, βουνά ασύλληπτης ομορφιάς και ορεινά μονοπάτια (π.χ., όρος Γεράνεια με 935 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 36 ενδημικά!) και απλώνεται από τον Σαρωνικό έως τον Κορινθιακό Κόλπο, με δεκάδες χιλιόμετρα πανέμορφης ακτογραμμής κατάλληλης για κολύμβηση, καταλαβαίνει κανείς γρήγορα τη σημασία και τη δυναμική, που μπορεί να οδηγήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία.

Και όχι μόνο το καταλάβαμε, αλλά το διαπιστώσαμε κιόλας, καθώς ο πτηνοτροφικός και ο αγροτικός κλάδος ακμάζουν και αναπτύσσονται ραγδαία, αφού ο κύριος εξαγωγικός τους όγκος καταλήγει στο λεκανοπέδιο των 5.000.000 κατοίκων. Μιλάμε για το αυγό (το 35% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής), το φιστίκι Μεγάρων (ΠΟΠ), αμύγδαλα, καρύδια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεγάρων και οπωρολαχανικά άριστης ποιότητας και μεγάλου παραγόμενου όγκου.

Ένα ακόμα στοίχημα, το οποίο, όπως αντιληφθήκαμε, θέλει να κερδίσει ο δήμος είναι και αυτό του τουρισμού, που καθώς φαίνεται έχει όλες τις προϋποθέσεις να το κερδίσει. Η πολλών χιλιομέτρων καθαρή ακτογραμμή του, τόσο στον Σαρωνικό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο καθιστούν τον δήμο πόλο έλξης τους ζεστούς μήνες. Αλλά και ο υπόλοιπος χρόνος δεν μένει ανενεργός.

Ξεκινώντας από τη Νέα Πέραμο ή Μεγάλο Πεύκο, το προσφυγικό πάλαι ποτέ χωριό έχει εξελιχθεί από το 1980 μέχρι σήμερα με ρυθμούς σταθερά γρήγορους, με το δικό του απάνεμο και πανέμορφο λιμάνι, με περίπατο δύο περίπου χιλιομέτρων ανάμεσα σε εξαιρετικής ποιότητας καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να αφήσει τον επισκέπτη αδιάφορο και ανικανοποίητο.

Και μιλώντας για ηλιόλουστα ή βραδινά γεύματα και βόλτες δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, ακολουθεί κατά πόδας το γραφικό λιμάνι της Πάχης, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τη μοναδικότητά του. Μια στάση στον χρόνο θα μπορούσε να πει κανείς. Όπως η στάση που κάνουν τα σπάνια αποδημητικά πτηνά, παραδίπλα, στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου, ο οποίος έχει και προοπτικές ιαματικού τουρισμού, που ο δήμος έχει δρομολογήσει.

Άλλες διαχρονικές επιλογές για τον επισκέπτη από την Αθήνα (και όχι μόνο) αποτελούν η Κινέτα, που φτάνεις και με τον προαστιακό, στην οποία δεσπόζουν τα καταγάλανα νερά, με δεκάδες επιλογές κολπίσκων και οργανωμένης ακτογραμμής, και το ατελείωτο σε παραλία Αλεποχώρι, με τα μαγικά του ηλιοβασιλέματα.
Τα Μέγαρα καλύπτουν σε απόλυτο βαθμό και τον θρησκευτικό τουρισμό, καθώς τα ξακουστά μοναστήρια του Αγίου Ιωάννου του Μακρινού, της Αγίας Παρασκευής Μαζίου και του Αγίου Ιεροθέου έχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των πιστών όλης της Ελλάδας.

Η Κρήνη του Θεαγένους (η μεγαλύτερη σωζόμενη στην Ελλάδα) δεσπόζει ως αρχαιολογικός χώρος στην καρδιά της πόλης με το Αρχαιολογικό Μουσείο σε πλήρη λειτουργία και αγαστή συνεργασία με τον δήμο. Αλήθεια, τι άλλο θα μπορούσε να συνδυάσει μια πόλη σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα;
Και οι διαπιστώσεις συνεχίζονται σε πιο πεζά θέματα, αλλά άκρως απαραίτητα για την καθημερινότητα των κατοίκων.

«Έξυπνη πόλη» είναι ο στόχος. Με διαδραστική εφαρμογή (application) για τα προβλήματα της πόλης και των πολιτών. Με σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με πλατφόρμα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών και ηλεκτρονική διαχείριση και έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων άνευ φυσικής παρουσίας πολιτών. Με δυναμική πολιτική ανακύκλωσης και ρεύμα βιοαποβλήτων. Με στόλο ποδηλάτων σε δύο κεντρικά σημεία Μεγάρων και Νέας Περάμου, με παράλληλη κυκλοφοριακή μελέτη σε εξέλιξη, ενώ προ των πυλών βρίσκονται έργα όπως αντικατάσταση οδοφωτισμού με led, δημιουργία μεγάλου πάρκου πρασίνου, εκδηλώσεων και αναψυχής στην καρδιά της πόλης και, κυρίως λόγω της θέσης και του ύφους της περιοχής, η δημιουργία ενός αγροτικού τεχνολογικού πάρκου.

Από όλα αυτά που διαπιστώσαμε, έχουμε την αίσθηση ότι ολόκληρος ο Δήμος Μεγαρέων, με το μικροκλίμα του αλλά και τα ιδιαίτερα γεωφυσικά πλεονεκτήματα και προτερήματά του, αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και τόπο με ορατή αναπτυξιακή πορεία, καθώς κατέχει όλα εκείνα τα πρωτογενή εργαλεία ούτως ώστε οι συνεκτικοί δεσμοί της κοινωνίας να παραμένουν ισχυροί.

Προτείνουμε μια διαδικτυακή περιήγηση στο www.pamemegara.gr και στις αντίστοιχες σελίδες σε Facebook και Instagram (pamemegara), μέχρις ότου η πανδημία επιτρέψει επισκέψεις στον πανέμορφο Δήμο Μεγαρέων αλλά και στην πόλη των Μεγάρων, μια αρχαία πόλη που καινοτομεί και, στηριζόμενη στο παρελθόν, χτίζει το μέλλον της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ