Ανάλεκτα…

Ανάλεκτα…

Ενόχληση

Πολλοί συνάδελφοι του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του υπουργείου Υγείας, που μετέχουν στην Επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό, δεν άκουσαν καλά την πρωθυπουργική οικειότητα στην πρόσφατη συνέντευξη, αισθανόμενοι ότι αποτελεί «υποβάθμιση» για τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και την Επιτροπή συνολικά. «Δεν είμαστε τα παιδιά για όλες τις δουλειές», φέρεται να είπε στον ίδιο τον Τσιόδρα ένας εκ των συναδέλφων του, ενώ έτερος επιστήμονας από την Επιτροπή λέει συνεχώς ότι «η υπερβολική οικειότητα βλάπτει σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

Τα μανταρίνια

Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο στην Ήπειρο, εν μέσω κορονοϊού, τρέχοντας με ποσοστό 16,7% και περισσότερους από 21.000 ανέργους καταγεγραμμένους στα βιβλία του ΟΑΕΔ, γίνεται αγώνας δρόμου για να καλυφθούν περίπου 2.500 θέσεις εργατών γης από την Αλβανία για τη συγκομιδή των μανταρινιών στη Θεσπρωτία.

Αιχμές

Έντονα σχολιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η κριτική που διατύπωσε, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον εκτροχιασμό της πανδημίας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. «Με βάση τη δυναμική που είχε καταγραφεί εδώ και αρκετές ημέρες, τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη –αν θέλουμε να έχουμε την ίδια ευαισθησία και προνοητικότητα για όλη τη χώρα– αρκετές ημέρες νωρίτερα. Και σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη διαφορά της καμπύλης μεταξύ των δύο περιοχών, προφανώς χρειάζεται πρόσθετη μέριμνα για τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Άλλη θέση

Η Ντόρα Μπακογιάννη κράτησε σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του γάλλου Προέδρου Μακρόν για το Ισλάμ. «Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της Γαλλίας να υπερασπιστεί τις αξίες της, αλλά θεωρώ ότι οι απεικονίσεις στα δημόσια κτίρια θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Δεν είναι ένας πόλεμος με το Ισλάμ, αλλά με τα ριζοσπαστικά και επικίνδυνα στοιχεία του», ξεκαθάρισε η πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ότι θα ήταν λάθος «να οδηγηθούμε σε μια διαμάχη μεταξύ θρησκειών», και μάλλον είχε δίκιο.

Είναι δυνατόν

Μια απίστευτη καταγγελία έκανε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Με επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καταγγέλλει ότι στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΑΣ όχι απλά μοίρασαν ληγμένα τρόφιμα, αλλά τους κόλλησαν και νέα ετικέτα με άλλη ημερομηνία προκειμένου να μη φαίνεται η παλιά ημερομηνία.

Δήμοι στον αέρα

Αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών ανά τη χώρα έχουν φέρει δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίζουν υποχρεωτικές μετατάξεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων των ΟΤΑ σε κεντρικές υπηρεσίες του κράτους. Μάλιστα η μετάταξη των εργαζομένων γίνεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των φορέων προέλευσης, όπως είναι οι δήμοι.
Αποτέλεσμα είναι, αυτήν τη στιγμή, νευραλγικές υπηρεσίες των δήμων, όπως οι τεχνικές υπηρεσίες και οι διοικητικές, να είναι στην πλειοψηφία τους πλήρως αποδυναμωμένες και σε πολλές περιπτώσεις να έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό που αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις ανάγκες. Χρειάζεται η παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Να προσεχθούν  οι ρόλοι

Ένα μέλος της διοικητικής επιτροπής του επίσημου τεμένους της Αθήνας στον λογαριασμό που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγε μια ανάρτηση μιας πολιτικής ομάδας φίλων του Κασμίρ, που επιχείρησε να κάνει συγκέντρωση στην Αθήνα, με πορεία στην πρεσβεία της Γαλλίας και της Ινδίας. Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να σέβονται τον τόπο στον οποίο ζουν και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Κριτική στην Εκκλησία

Συνήθως τα κόμματα προσέχουν τα λόγια τους όταν πρόκειται για την Εκκλησία, λόγω της δύναμής της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην ακολουθήσει την ίδια γραμμή. «Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει χώρο για εξαιρέσεις. Δυστυχώς, όμως, συνεχίζει να υπάρχει ανοχή από τη μεριά της Εκκλησίας σε φωνές που αρνούνται να τηρήσουν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.


Σχολιάστε εδώ