Γ. Βαρουφάκης στο “Π”: Δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ Covid-19 σε όλη την Ελλάδα και μετασχηματισμός τους σε κέντρα εμβολιασμού


Άρθρο του
ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Προέδρου της ΚΟ και Γραμματέα του ΜέΡΑ25


Την εβδομάδα που μας πέρασε το ΜέΡΑ25 κατέθεσε στη Βουλή μια τροπολογία, η οποία μεταξύ άλλων θεσπίζει ένα δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ, ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό το λέμε ως ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο και δεν το έχει κάνει δυστυχώς η κυβέρνηση, ενώ έπρεπε να δεσμευτεί τουλάχιστον σε εβδομαδιαία τεστ στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στις φυλακές και στις προσφυγικές δομές.

Ας το κάνει όμως έστω και σήμερα η κυβέρνηση, ώστε να είναι ένα πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε το απαραίτητο δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ του ΕΣΥ, με σκοπό ολόκληρος ο πληθυσμός ή μια μεγάλη πλειοψηφία του να ελεγχθεί με μαζικά τεστ και να μπορέσουμε να πάμε από τα οριζόντια μέτρα, το lockdown, στην ενεργητική, στοχευμένη πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, ακούμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για εμβολιασμό. Πώς θα γίνει όμως αυτός ο εμβολιασμός; Έχει πραγματικό πλάνο η κυβέρνηση; Αν έχει, γιατί δεν το μοιράζεται μαζί μας;

Ζήτησε ο κ. πρωθυπουργός να βοηθήσουμε κι εμείς από την αντιπολίτευση να καλλιεργηθεί το κλίμα εκείνο το οποίο θα δώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι το εμβόλιο είναι κάτι που πρέπει να γίνει κι εμείς σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό. Η κυβέρνησή του όμως οργανώνει το σύστημα των εμβολιασμών; Μιλάνε για πάνω από χίλια κέντρα. Πού ακριβώς θα είναι αυτά;

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε ένα τεστ προσομοίωσης σε ολόκληρη τη Γερμανία, ένα τεστ προσομοίωσης στο οποίο συμμετείχε ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός, ο Γερμανικός Στρατός και το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Σ’ αυτήν την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκαν μεγάλοι χώροι, στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν μεγάλα ψυγεία, γιατί ξέρουμε πολύ καλά το πρόβλημα με την ανάγκη να κρατηθούν τα εμβόλια σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Στόχος της προσομοίωσης ήταν να δουν αν μπορούν σε καθένα από αυτά τα κέντρα να εμβολιάζουν 120 ασθενείς την ώρα, δηλαδή 1.500 ημερησίως, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι για να γίνει αυτό νόμιμα και σωστά χρειάζεται μια διαδικασία. Χρειάζεται ο πολίτης να έρθει, να γίνει συλλογή των δεδομένων του/της, να πληροφορηθεί για τα πιθανά ρίσκα, γιατί κάθε εμβολιασμός, κάθε φάρμακο έχει και το ρίσκο του, να υπογραφεί μια φόρμα συναίνεσης από τον πολίτη, να υπάρχει μια αίθουσα αναμονής, μια αίθουσα εμβολιασμού, μια αίθουσα ανάνηψης.

Στο πλαίσιο αυτής της προσομοίωσης στη Γερμανία, στις 16 περιφέρειες, τα Landen, ξεκινούν με στόχευση μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχουν οκτώ κέντρα σε κάθε τέτοια περιφέρεια, για να μπορούν να υπολογίσουν ότι θα έχουν 192.000 εμβολιασμούς ημερησίως και ως τις 15 Ιανουαρίου να πολλαπλασιαστούν αυτά τα κέντρα, να χτιστεί αυτό το δημόσιο δίκτυο σε κάθε γειτονιά, ένα κέντρο ανά 150.000 κατοίκους. Και λένε ότι στο καλό σενάριο, της πολύ καλά οργανωμένης Γερμανίας, θα έχουν φτάσει το 75% του πληθυσμού όσον αφορά τους εμβολιασμούς, που είναι απαραίτητο για να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού, τον Ιούλιο. Αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία.

Εδώ ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κικίλιας τι πλάνο έχουν για όλα αυτά; Δεν έχουν. Αν είχαν, θα το είχαν μοιραστεί μαζί μας. Και αν δεν το μοιράζονται μαζί μας, το ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί δεν το κάνουν; Και εννοούμε σοβαρό πλάνο και όχι τις ασκήσεις επί χάρτου –κυριολεκτικά– που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας.

Η δική μας πρόταση από την αρχή –και το λέγαμε ως ΜέΡΑ25 και στη Βουλή– ήταν η εξής: Δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα, που έπειτα θα μετασχηματιστούν σε κέντρα εμβολιασμού. Δίκτυο μαζικών τεστ που μετασχηματίζεται σε δίκτυο μαζικών εμβολιασμών, που κατόπιν –με την ελπίδα ότι θα έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα της πανδημίας– θα ε­νταχθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που δεν έχουμε και η οποία αποψιλώνεται συστηματικά τα μνημονιακά χρόνια, ακόμα και σήμερα. Καλούμε λοιπόν και προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη να την υιοθετήσει, έστω και τώρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ