ΚτηματοΛΟΓΙΚΑ

ΚτηματοΛΟΓΙΚΑ

 

Ακριβό το τίμημα

Διαβάζουμε στα «Νέα της Λέσβου» ότι «σε καθεστώς αδράνειας βρίσκεται για παρατεταμένο διάστημα, το ζήτημα των διορθώσεων του Κτηματολογίου στη Μυτιλήνη και τη Γέρα», με κάποιους από τους θιγόμενους να απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία για να νομιμοποιήσουν δικαστικά τις περιουσίες τους, πληρώνοντας μέχρι και 1.000 ευρώ για το κάθε ακίνητο…

Παραδιάς για τα εκτός σχεδίου

Την άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος σε εκτός σχεδίου ακίνητα και την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά γραφεία ζητεί (ξανά) μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, με αφορμή το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και την ανάγκη επιτάχυνσης της κτηματογράφησης.

Η (ψηφιακή) ισχύς εν τη ενώσει

Συνάντηση με τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου είχαν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των δικηγόρων Δημήτρης Βερβεσός, των μηχανικών Γεώργιος Στασινός, των συμβολαιογράφων Γεώργιος Ρούσκας και των δικαστικών επιμελητών Δημοσθέντης Τσιριγώτης, με αντικείμενο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τα κτηματολογικά γραφεία, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Εξ αποστάσεως νομικός έλεγχος

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, σε λιγότερο από 100 μέρες (τέλη Ιανουαρίου του 2021) θα είναι δυνατός ο εξ αποστάσεως ηλεκτρονικός έλεγχος τίτλων, βαρών και διεκδικήσεων μέσω του portal.olomeleia.gr για τους δικηγόρους σε 120 κτηματολογικά γραφεία της χώρας, αφού εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Έκαστος στο είδος του…

Οι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες του Κτηματολογίου ανάλογα με το εύρος των επαγγελματικών τους ιδιοτήτων. Οι δικηγόροι θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του ακινήτου, οι μηχανικοί μόνο στα διαγράμματα των ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι μόνο στο ιστορικό του ακινήτου και οι δικαστικοί επιμελητές στα στοιχεία που απαιτούνται.

Παράταση σε Θεσσαλονίκη – Ηλεία

Το Κτηματολόγιο ενημερώνει ότι παρατείνεται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2020 η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ηλείας. Η διαδικασία της ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ