Γιάννης Ρέτσος: Η υγειονομική κατάσταση, το κλειδί του τουρισμού

Γιάννης Ρέτσος: Η υγειονομική κατάσταση, το κλειδί του τουρισμού

«Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 που διανύουμε, αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2021, είναι οριστικά χαμένα για τον τουρισμό, λόγω της υγειονομικής κατάστασης και του δεύτερου lockdown» λέει ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

«Το 2021 μπορούμε με βάση τα αισιόδοξα σενάρια να φτάσουμε στο 50% των εσόδων του 2019 και αυτό προκύπτει και από τις προβλέψεις των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Πάντα όμως υπό την προϋπόθεση της ευνοϊκής εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης» προσθέτει.

«Άρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Θα υπάρξουν κλάδοι τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρέπει, μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός.

Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα, πρέπει να προβλεφθεί υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο. Αν δεν ληφθεί μια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να αναμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021» καταλήγει.

 

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ