Πάνος Τσακλόγλου: Είναι ώρα να κοιτάξουμε και τους νέους  και όχι μόνο τους συνταξιούχους

Πάνος Τσακλόγλου: Είναι ώρα να κοιτάξουμε και τους νέους και όχι μόνο τους συνταξιούχους

Τη… συνταγή του για τους βασικούς άξονες της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που θα φτάσει στη Βουλή το πρώτο εξάμηνο του 2021, κατέθεσε σε συνέντευξή του ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλό­γλου.

Βασικός του άξονας είναι ότι το νέο επικουρικό θα είναι υποχρεωτικό από το 2022, ενώ ξεκαθαρίζει ευθέως ότι το νέο σύστημα θα είναι δημόσιο: «Η ευθύνη του νέου συστήματος θα παραμείνει στο κράτος, δεν εκχωρείται σε ιδιώτες». Και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις των νεότερων ασφαλι- σμένων.

«Είναι καιρός η κοινωνία να κοιτάξει το Ασφαλιστικό και από τη μεριά των νέων και όχι μόνο των συνταξιούχων», τονίζει ο κ. Π. Τσακλόγλου.

Δεν θα θιγούν οι συντάξεις

Επίσης, καθιστά σαφές ότι «οι συντάξεις που θα καταβάλλονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα δεν θα θιγούν καθόλου, η κάλυ­ψή τους, πέρα από τις εισφορές όσων και για όσο διάστημα παραμένουν στο υφιστάμενο σύστημα, θα γίνει από πόρους που σωρεύονται για αυτόν τον σκοπό (π.χ. ΑΚΑΓΕ), μέρος του “αναπτυξιακού μερίσματος” αλλά και μεταβιβάσεων από τον προϋπολογισμό».

Εξάλλου, ο υφυπουργός καθιστά σαφές ότι «η νέα επικουρική σύνταξη θα αρχίσει να καταβάλλεται μαζί με την κύρια σύνταξη όταν ο ασφαλισμένος μεταβεί σε καθε-­
στώς συνταξιοδότησης. Και θα καλύπτονται οι κίνδυνοι αναπηρίας και θανάτου. Δεν υπάρχουν προβλέψεις για προκαταβολή ή εφάπαξ».

Γιατί να μην ισχύσει και στην Ελλάδα αυτό που ισχύει στη Σουηδία; Εκεί δεν ψηφίζεται ασφαλιστικός νόμος αν δεν συγκεντρώνει το 80% του Κοινοβουλίου, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Πάνος Τσα­κλόγλου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ