Κομισιόν για κτηματολόγιο: «Προοδεύει σταθερά το Κτηματολόγιο»

Κομισιόν για κτηματολόγιο: «Προοδεύει σταθερά το Κτηματολόγιο»

Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Σε σχέση με το Κτηματολόγιο η Κομισιόν διαπιστώνει «σταθερή πρόοδο», τονίζει ωστόσο ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης για το 45% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλη την επικράτεια έχει επανατεθεί για τα τέλη του 2021.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης των διαδικασιών επίκειται η θέσπιση προστίμων για καθυστερημένες δηλώσεις δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κτηματογράφησης, από τις υπόλοιπες πέντε συμβάσεις που εκκρεμούσαν οι τέσσερις έχουν υπογραφεί και μία θα υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση όλων των υποθηκοφυλακείων, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί 14 κτηματολογικά γραφεία.

Ακόμη, ολοκληρώθηκε η προκήρυξη για την ψηφιοποίηση του ενός δισεκατομμυρίου εγγράφων του αρχείου των υποθηκοφυλακείων και το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τους Δασικούς Χάρτες, το 80% είναι έτοιμο και θα αρχίσει σταδιακά να αναρτάται για δημόσια διαβούλευση, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κύρωση όλων των Δασικών Χαρτών θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2021.

Τέλος, στην έκθεση σημειώνεται πως οι παρατάσεις που δίνονται, λόγω της πανδημίας, για το Κτηματολόγιο ενδέχεται να επαναπροσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμά του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ