Το lockdown η μοναδική λύση κατά της πανδημίας

Το lockdown η μοναδική λύση κατά της πανδημίας

-Λένε οι επιστήμονες

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι έλληνες επιστήμονες προσχωρούν στην άποψη ότι στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα το lockdown είναι η μοναδική λύση για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς από αυτούς που ισχύουν. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι κάθε άλλο μέτρο στην παρούσα φάση δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και δεν θα ανακόψει την επέλαση του κορονοϊού.

Για διαδοχικά lockdowns, ίσως και μέχρι την άνοιξη, έκανε λόγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος δεν θα περάσει σε μερικές εβδομάδες. Ο κ. Σύψας θεωρείται από τους πλέον «σκληρούς» και από την αρχή της πανδημίας ζητούσε πιο σκληρά μέτρα από αυτά που εφάρμοζε η κυβέρνηση, δεχόμενος έντονες επικρίσεις από πολλές πλευρές.

Παράταση του lockdown μέχρι –τουλάχιστον– και τα μέσα Δεκεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής Γενετικής Μ. Δερμιτζάκης. Αν και θεωρεί ότι κάθε καραντίνα σηματοδοτεί την αποτυχία των άλλων μέτρων, λόγω της πορείας που έχει η πανδημία είναι πλέον αναπόφευκτη.

Πιο σκληρό lockdown, ιδίως για τις περιοχές που καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, εισηγείται ο καθηγητής Χ. Γώγος.
«Ούτε ανοιχτές επιχειρήσεις, καταστήματα κ.ά. ούτε sms. Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω», τονίζει. Ακόμη… χειρότερος ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκ. Βατόπουλος, ο οποίος προτείνει lockdown στα πρότυπα της Γουχάν στην Κίνα, όπου για 15 ημέρες ήταν κλειστά τα πά­ντα, δεν λειτουργούσαν υπηρεσίες, μέσα μεταφοράς κ.ά., ενώ είχε απαγορευθεί εντελώς η κυκλοφορία των πολιτών.

Κάθε δυό – τρεις ημέρες ένα μέλος από κάθε οικογένεια είχε το δικαίωμα να βγει εκτός σπιτιού για μία ώρα προκειμένου να κάνει τα απολύτως απαραίτητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: skai


Σχολιάστε εδώ