Σε κατάσταση πολιορκίας η χώρα

Σε κατάσταση πολιορκίας η χώρα

–Αυξάνονται ραγδαία κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι

-Υπό κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας – Άγνωστο αν και πότε θα αρθεί το lockdown – Όλες οι ελπίδες στα εμβόλια

Σε «κόκκινο συναγερμό» έχει μπει η χώρα καθώς ο κορονοϊός είναι ανεξέλεγκτος, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, οικονομία, επιχειρήσεις, οικογένειες και απειλεί την ανθρώπινη ζωή. Η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου, αν δεν είναι ήδη, με απρόβλεπτες και οδυνηρές συνέπειες στις επόμενες εβδομάδες – ή και μήνες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, όπως και αυτός των θανάτων και των διασωληνωμένων. Η κυβέρνηση, με σπασμωδικές κινήσεις, που προδίδουν σύγχυση, και αναποτελεσματικά μέτρα, ορισμένα από αυτά με μεγάλη καθυστέρηση, επιχειρεί να ανακόψει την καταστροφική πορεία της πανδημίας. Ματαίως μέχρι σήμερα. Τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, για την ακρίβεια πίσω από την καμένη γη που αφήνει στο πέρασμά του ο ιός. Χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αργό θάνατο, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στενάζει, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις πρωτοφανείς ανάγκες, καθώς σε καθημερινή βάση συρρέουν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία οι πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Βρίσκεται μια ανάσα από τη γενική κατάρρευση, αν και ορισμένοι επιμένουν ότι αυτό έχει ήδη γίνει. Ο κίνδυνος να δούμε σκηνές όπως αυτές στο Μπέργκαμο, στην αρχή της πανδημίας, σε Θεσσαλονίκη, Αττική ή κάποια άλλη περιφέρεια δεν είναι απλά ορατός, είναι προ των πυλών. Καθώς δεν υπάρχουν σημάδια ανάσχεσης της πανδημίας, η παράταση του lockdown και πέραν της 30ής Νοεμβρίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη έως αναπόφευκτη. Για την ακρίβεια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πότε ακριβώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Μοναδική αχτίδα ελπίδας μέσα σε αυτό το σκοτεινό και ζοφερό τοπίο τα εμβόλια που ετοιμάζουν οι μεγάλες πολυεθνικές και θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, με τον κορονοϊό να απειλεί να μπει στα σπίτια εκατομμυρίων Ελλήνων. Τα κρούσματα σταθερά πάνω από τις 2.500 και κοντά στις 3.000, ο αριθμός των θανάτων σε ανοδική πορεία και είναι θέμα ημερών να φτάσουν τους 100 σε ημερήσια βάση. Αττική και Θεσσαλονίκη είναι αυτές που σέρνουν τον «χορό της τραγωδίας», ενώ με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής τέσσερις περιφέρειες ( Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Ημαθία) είχαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (από 105 έως 112) και άλλες 23 διψήφιο (από 11 έως 92). Η διασπορά είναι τεράστια.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον ο ιός δεν χτυπάει μόνο τις μεγάλες ηλικίες, ξεκινάει από βρέφη ολίγων μηνών και φτάνει μέχρι 90χρονους. Ο θάνατος ανθρώπων ηλικίας 50 – 55 χρονών δεν αποτελεί πλέον είδηση. Στα νοσοκομεία της χώρας είναι αρκετοί οι διασωληνωμένοι ακόμη και κάτω από τα 30. Την ίδια στιγμή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γεμίζουν ασφυκτικά, δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις αυξημένες ανάγκες.

Με μεγάλη καθυστέρηση, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση προχωράει τώρα στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών –σε πρώτη φάση στη Θεσσαλονίκη–, ενώ για εβδομάδες κώφευε στις προειδοποιήσεις των γιατρών και των κομμάτων να επισπεύσει τις διαδικασίες. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την κυβέρνηση να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες, διαφορετικά θα φτάσουμε σε ένα σημείο που η ολική καταστροφή θα είναι αναπότρεπτη.

Παρά το lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου, ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτος, γεγονός που κάνει τους περισσότερους επιδημιολόγους να εισηγούνται παράταση της καραντίνας και πιο αυστηρά μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή άρση του lockdown από την 1η Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί εκτός απροόπτου… όνειρο απατηλό. Η αρχή θα γινόταν από τα σχολεία, αν και οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα στους μαθητές, καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με αρκετούς συνομηλίκους τους, ενώ μετακινούνται δύο φορές την ημέρα. Έτσι, μπορούν εύκολα να γίνουν μεταφορείς του ιού, μεταδίδοντάς τον στα άλλα μέλη των οικογενειών τους. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που προειδοποιούν για τους κινδύνους που υποκρύπτει ενδεχόμενη άρση του lockdown, καθώς χιλιάδες πολίτες θα… ξεχυθούν στους δρόμους μετά τον πολυήμερο περιορισμό στα σπίτια τους.

Επισημαίνουν δε ότι αν και όποτε αποφασισθεί η άρση της καραντίνας, ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.

Τα μόνα ενθαρρυντικά (ευχάριστα) μηνύματα έρχονται από το μέτωπο των πολυεθνικών του φαρμάκου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις αρχές του χρόνου θα είναι σε θέση να διαθέσουν στις χώρες το εμβόλιο.

Δύο εταιρείες, η Pfizer και η BioNTech, καταθέτουν αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Μια τρίτη, η Moderna, ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία αξιολόγησης αποτελεσματικότητας και το συμπέρασμα είναι ότι το εμβόλιο που παράγει είναι αποτελεσματικό κατά 95%.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ