«Salus patriae suprema lex esto» (Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της πατρίδας) – Του Αντ. Αργυρού

«Salus patriae suprema lex esto» (Υπέρτατος νόμος η σωτηρία της πατρίδας) – Του Αντ. Αργυρού


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού
Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


Η νέα εισβολή του Νεοσουλτάνου στην κατεχόμενη Κύπρο και ειδικά στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Το μήνυμα από την κατοχική Τουρκία στον Ελληνισμό είναι σαφέστατο: «Ή δέχεστε ή προχωράμε στη διχοτόμηση».

Η διάθεση της Αγκύρας μετά την ανάδειξη του Τατάρ στην τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι να προωθήσει νέα τετελεσμένα στην κατεύθυνση της διχοτόμησης και της «λύσης» των δύο κρατών. Μέσω Λιβύης ετοιμάζει το επόμενο βήμα της στην κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία, επιδιώκοντας να φέρει πιο κοντά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Πιο προκλητικός από ποτέ εμφανίζεται συνεχώς ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας. Αποκάλεσε τους Έλληνες «ψευτόμαγκες στο Αιγαίο» και διαμήνυσε ότι η χώρα του «θα πάρει ό,τι δικαιούται σε Μεσόγειο, Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα» και υποστήριξε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πληρώνοντας ακόμα και τίμημα. Αν κάποιοι θέλουν να μας αντιμετωπίσουν, ας έρθουν. Ειδάλλως ας φύγουν από τη μέση». Σε μια άνευ προηγουμένου στοχοποίηση των ελληνικών νησιών προχώρησε ιστοσελίδα-όργανο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με δημοσιοποίηση δορυφορικών φωτογραφιών, όπου διακρίνονται ελληνικές βάσεις των δυνάμεων αυτοάμυνας των νησιών. Είναι σαφές ότι κάτι ετοιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο, και μάλιστα άμεσα.

«Το δίκαιον είναι ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον»… (Θρασύμαχος στην πλατωνική «Πολιτεία»)
Διαχρονικά η Τουρκία είναι προβλέψιμη και πραγματοποιεί τις εξαγγελίες της, είτε αυτές αφορούσαν το θέμα των θαλάσσιων ζωνών είτε το θέμα της Κύπρου είτε των S-400. Μια αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο φαντάζει δύσκολη, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή.

Το χειρότερο είναι όμως η στάση των διεθνών Οργανισμών και των μεγάλων δυνάμεων και της ΕΕ στην κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι αγωγοί TANAP και BTC ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν, εισέρχονται στη Γεωργία και από εκεί καταλήγουν στην Τουρκία, παρακάμπτοντας την Αρμενία. Το ζήτημα είναι οι ενεργειακοί πόλεμοι για το ρωσικό πετρέλαιο, κυρίως οι δύο αυτοί αγωγοί, TANAP – BTC, είναι ο νέος στόχος της Ρωσίας μέσω του κρίσης που ξέσπασε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η κρίση στην περιοχή ξεκίνησε ακριβώς μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Turkstream και ήταν ένα σαφέστατο μήνυμα της Μόσχας ότι δεν θα μείνουν αδρανείς ούτε σε αυτήν την περιοχή. Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέδωσε στις γεωπολιτικές συνέπειες της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το γεγονός ότι η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Συμπερασματικά, η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κίνδυνος εμπλοκής δεν είναι μόνον υπαρκτός, είναι προβλέψιμος. Το πιο σημαντικό είναι ότι το όλο ζήτημα είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά τους ενεργειακούς κόμβους και τη συγκυρία που η Τουρκία θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντά της, με τούς ισχυρούς (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) να βρίσκονται αποδυναμωμένοι λόγω της μετεκλογικής κατάστασης στις ΗΠΑ.

Σ’ όλα αυτά για μας τους Έλληνες το δίλημμα είναι η απάντηση του Κολοκοτρώνη (από επιστολή του στον Ιμπραήμ): «Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πά­ντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ