Ραλλία Χρηστίδου: «Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι ένα πλαίσιο που χωρίς ουσιαστική κοινωνική πολιτική καθίσταται κενό γράμμα »
Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας προκειμένου να παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑΜΕΑ, η Ραλλία Χρηστίδου προσπάθησε να ξεφύγει από το θεωρητικό πλαίσιο της παρουσίασης και να μιλήσει για τα προβλήματα των ΑΜΕΑ όπως αυτά επιτείνονται από την πανδημία και τις κυβερνητικές πολιτικές. Επέμεινε δε στις παρατηρήσεις της ΕΣΑμεΑ, σε σχέση με τα σημεία του Σχεδίου που χρήζουν βελτίωσης.
Τόνισε ότι οι οι ΑΜΕΑ συμπολίτες μας δεν περίμεναν την πανδημία για να δοκιμαστούν. Τα παιδιά στα ειδικά σχολεία, τα ευπαθή τα χρονίως πάσχοντα, δεν περίμεναν τώρα να δουν πως φοριέται η μάσκα και πόσο προστατεύει. Ωστόσο, η τωρινή συνθήκη, ούσα καθολική, τους περιθωριοποιεί ακόμη περισσότερο, καθώς τους κάνει περισσότερο αόρατους από πριν, διογκώνει τις ανάγκες τους και αυτά στα οποία δεν έχουν πρόσβαση, αυτά για τα οποία χρειάζονται βοήθεια και ενίσχυση.
Η βουλεύτρια σχολίασε ότι δεν είναι δυνατό να μιλάμε για δικαιώματα ΑΜΕΑ με ένα ΕΣΥ που καταρρέει, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά -κυρίως- λόγω της έλλειψης επαρκούς και έγκαιρης κυβερνητικής στήριξης. Εκκρεμούν γύρω στις 37.000 αιτήσεις προνοιακών αναπήρων για εξέταση στα ΚΕΠΑ.
«Είναι ανάγκη να καλυφθούν οι αμοιβές σε ιδιώτες γιατρούς για 14.000 ανάπηρους που δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον ηλεκτρονικό τους φάκελο χωρίς να προσφύγουν σε ιδιώτες καθώς τα νοσοκομεία, λόγω κόβιντ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ΑΜΕΑ.
Ενώ γίνεται συζήτηση για θεωρίες και πλαίσιο, ο κόβιντ χτύπησε το μεγαλύτερο ίδρυμα προνοιακής φροντίδας στη Β Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων, το παράρτημα χρόνιων παθήσεων «Άγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με 60 περιθαλπόμενους από τους συνολικά 300 και αρκετούς εργαζόμενους από τους συνολικά 200 να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Αντίστοιχη αναποτελεσματικότητα και στα ειδικά σχολεία. Άργησαν να ανοίξουν και πολλά υπολειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ τώρα εξαιρέθηκαν καταρχάς του λοκ ντάουν. «Πώς θα μπορέσουν να καλύψουν αυτές οι οικογένειες τις αυξημένες ανάγκες του ΑΜΕΑ μέλους τους στα λοκ ντάουν» υπογράμμισε η κα Χρηστίδου, «όταν τα δικά τους εισοδήματα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μειώνονται;»
Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τους ΑΜΕΑ τρόφιμους ιδρυμάτων και φυλακών, καθώς και για τους πρόσφυγες ΑΜΕΑ, τονίζοντας την ανάγκη να βγούνε αυτοί οι άνθρωποι από την αφάνεια και την παραμέληση, καταρχάς για την πολιτεία και στη συνέχεια και για την κοινωνία. Ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες ΑΜΕΑ, τόνισε ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης τους καθιστούν αόρατους και αβοήθητους.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι εθνικό σχέδιο για τους ΑΜΕΑ, χωρίς πολιτική βούληση καθίσταται κενό γράμμα, και όπως έχει αποδείξει η νυν κυβέρνηση, πολιτική βούληση για πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και ανακούφισης, δεν έχει, ακόμη και στην πανδημία.