Μικρά οικονομικά: η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο ανάπτυξης

Μικρά οικονομικά: η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο ανάπτυξης

Νέο μοντέλο…
Η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών συμφωνεί ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο ανάπτυξης, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, της απασχόλησης και της ευημερίας των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση καταλήγουν και τα πορίσματα της Επιτροπής Πισσαρίδη, επισημαίνει σε άρθρο του ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton Ελλάδος.

♦ Ας μην έχουμε παράπονο… Ακόμη και η Γαλλία έχει πρόβλημα με την ανεργία. Αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων χρόνων το τρίτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, εκτινάχθηκε στο 9% από 7,1% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.

♦ Και ξαφνικά παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Attica Bank ο Κώστας Μητρόπουλος και στη θέση του τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας. Το ΔΣ εξέλεξε νέο αντιπρόεδρο τον Κων. Τσαγκαρόπουλο, υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, που είναι βασικός μέτοχος της Attica Bank.

♦ Κόντρα στην εργασία ήταν ο Οκτώβριος! Χάθηκαν 33.356 θέσεις εργασίας. Είχε προηγηθεί ο Ιανουάριος με απώλεια 17.318 θέσεων και ο Μάρτιος με 41.903.

♦ Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι προσλήψεις ήταν λιγότερες κατά 648.562 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Παρά την πανδημία, όμως, το… ισοζύγιο είναι θετικό, με 120.820 νέες θέσεις.

♦ Συν – πλην είναι τα νέα από το μέτωπο του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ύφεση θα είναι γύρω στο 10% φέτος, ενώ για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 4,5% με 5% και πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ. Το βασικό σενάριο προέβλεπε ύφεση 8,2% φέτος και ανάκαμψη 7,5% το 2021, με πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

♦ Ακριβό το κόστος της πανδημίας… Η Ιταλία θα επιστρέψει οικονομικά στο επίπεδο του 2019 το 2023, η Γαλλία και η Γερμανία το 2022, όπως και η Ελλάδα, οι δε ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην κανονικότητα το 2021!

♦ Σε εθελούσια έξοδο 1.000 υπαλλήλων της προχωρεί η Εθνική Τράπεζα. Το… πριμ εξόδου θα είναι από 150.000 ευρώ μέχρι 165.000 ευρώ για κάποιες ειδικές κατηγορίες. Είναι το δεύτερο… απολυτήριο, με το πρώτο να έχει… χορηγηθεί σε 1.100 εργαζομένους.

♦ Χαμόγελα για τις περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων. Επίκειται απόφαση για προαιρετική λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε περιοχές με κάτω από 5.000 κατοίκους, καθώς και για προαιρετική πιλοτική λειτουργία όλες τις Κυριακές σε τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας.

♦ Καλά νέα για την Αμερική: Μειώθηκε κατά 1% η ανεργία τον Σεπτέμβριο.

♦ Κι άλλη καλή είδηση… Χωρίς φόρο θα είναι οι γονικές παροχές μέχρι 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή.

♦ Άδειο το Ταμείο… Αυτός είναι ο λόγος που οι έμποροι ζητούν αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών τους. Συγκεκριμένα, πάνω από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να πληρώσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019.

♦ Έκοψαν και την Coca-Cola: Μειώθηκαν οι πωλήσεις της κατά 12,3% στο εννιάμηνο. Στο μεταξύ, ο όμιλος προχώρησε σε μείωση των επενδύσεών του κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον σχεδιασμό πριν από τον κορονοϊό.

♦ Φτερό στον άνεμο έχει γίνει το ΑΕΠ, με το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται στο 204% – 206%. Το κλειδί για το 2021 θα είναι ο τουρισμός. Οι… προσδοκίες της κυβέρνησης είναι ότι τα έσοδα θα φτάσουν στο 60% των εσόδων του 2019, που ήταν 18 δισ. ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ