Είμαστε στο όριο «κόκκινου» συναγερμού – Του Αντ. Κάβουρα
Του
ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΒΟΥΡΑ
Διδάκτορος Φαρμακευτικής
-3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε φτωχές χώρες δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν το εμβόλιο
Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την εξής δήλωση στην τηλεόραση του Mega: «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία, πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση».
Επίσης, πρόσφατα, στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία της COVID-19 και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αποδείχθηκε ότι το πολιτικό μας σύστημα αδυνατεί να ανταποκριθεί συναινετικά και συλλογικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δυστυχώς, σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη ο κορονοϊός σαρώνει. Το ζητούμενο είναι τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφού βρισκόμαστε σε οριακό σημείο «κόκκινου» συναγερμού. Ίσως η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που προϋποθέτουν, όμως, τη συμμόρφωση-πειθάρχηση όλου του πληθυσμού αλλά και τεράστιες οικονομικές συνέπειες.
Αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας αποτελεί η ανακοίνωση των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer και BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (90%) έναντι της COVID-19. Βεβαίως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η συνέχιση των κλινικών μελετών για τη μέγιστη δυνατή απόδειξη της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Τούτο καταδεικνύει ότι απαιτείται ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα έως την ευρεία διάθεσή του στον γενικό πληθυσμό.
Στη φάση της χορήγησης το εμβόλιο θα ενίεται σε δύο δόσεις, με ενδιάμεσο διάστημα τριών εβδομάδων. Η ανοσία επέρχεται σε 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Ιδιαίτερα σοβαρές παρενέργειες δεν παρατηρήθηκαν στους εθελοντές που έλαβαν μέρος στις κλινικές μελέτες. Κατεγράφησαν ελαφρά πυρετικά συμπτώματα, πονοκέφαλος, κόπωση. Επιβάλλεται, φυσικά, παρακολούθηση της υγείας αυτών των ασθενών, για τον εντοπισμό μακροχρόνιων παρενεργειών. Αποτελεί, όμως, πανάκεια το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού; Συντελεί στη μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων της COVID-19 ή αποτρέπει τη λοίμωξη; Πότε θα επιτευχθεί η μαζική παραγωγή του, ικανή να εξυπηρετήσει όλο τον πλανήτη;
Οι επιστήμονες ενημέρωσαν ότι το εμβόλιο διατηρείται στους 70 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεταφέρεται από τον χώρο παρασκευής του σε ειδικά κιβώτια με ξηρό πάγο. Η συγκεκριμένη αυτή επιβαλλόμενη διαδικασία προφύλαξης – μεταφοράς καθιστά δύσκολη τη διάθεση του εμβολίου σε χώρες με θερμό κλίμα. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο διατηρείται σε θερμοκρασίες 2 – 8 βαθμών Κελσίου, επί πενθήμερο. Εναλλακτικά, όπως διέρρευσε από επιστήμονες της Pfizer, μελετάται η ανάπτυξη και παρασκευή του εμβολίου σε σκόνη, πιθανώς έως το τέλος του 2021.
Ανακοινώθηκε ότι η διάθεση του εμβολίου θα αρχίσει, περίπου, τα Χριστούγεννα, ενώ ο εμβολιασμός, μάλλον, το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Διακεκριμένοι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ίσως, τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε φτωχές χώρες δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν το εμβόλιο ή τα εμβόλια εγκαίρως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τη δυνατότητα κάλυψης 250 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εμβόλιο δεν θα εξαλείψει τα μέτρα προστασίας – προφύλαξης. Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής προστασίας (χρήση μάσκας κ.λπ.) έως την ολοκληρωτική εξάλειψη της πανδημίας. Η ιατρική επιστήμη επιβάλλεται να αναπτύξει ποικιλία πολλών εμβολίων κατά της COVID-19.
Η δυνατότητα χρήσης πολλών διαφορετικών ασφαλών και αποτελεσματικών σκευασμάτων και θεραπειών θα συμβάλλει καταλυτικά στη διάθεση των απαιτούμενων δόσεων παγκοσμίως και θα καλύψει, ενδεχομένως ευκολότερα, τις ανάγκες τόσο των πλουσίων όσο και των φτωχών κρατών.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ