Και νέες… ευέλικτες μορφές απασχόλησης!

Και νέες… ευέλικτες μορφές απασχόλησης!

Η κυβέρνηση υλοποιεί ό,τι διατάζουν…

-Τηλεργασία, απλήρωτη υπερωρία, μερική απασχόληση, δωδεκάωρο…

Η κυβέρνηση… γεννάει νέες μορφές απασχόλησης, με τον εργαζόμενο στο έλεος του εργοδότη, και μάλιστα με ένα σωρό προϋποθέσεις, του στυλ «ναι μεν, αλλά»…

Ποιες είναι; Τις καταγράφουν, χαρτί και καλαμάρι, ο Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο Βασίλης Μπέτσης, υποψήφιος διδάκτορας, σε άρθρο τους με τίτλο «Μονιμοποιούνται η υψηλή ανεργία και η απαξίωση της εργασίας».

Συγκεκριμένα, επισημαίνουν:
«Εκτός από την αύξηση του υψηλού επιπέδου της στατιστικής ανεργίας (17,3% – 758.000 άνεργοι το 2019) σε 21,3% – 22,1% (1.020.000 – 1.070.000 άνεργοι) κατά το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, προστίθενται στις υπάρχουσες ευελιξίες των αμοιβών, της απασχόλησης κ.λπ. νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως: η αναστολή συμβάσεων εργασίας (μερική ανεργία), η απασχόληση μετά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η ευέλικτη τηλεργασία, η απλήρωτη υπερωρία, η μερική απασχόληση, η επιμήκυνση (12ωρο) του χρόνου εργασίας κ.λπ.».

Και οι κ. Ρο­μπόλης και Μπέτσης καταλήγουν επισημαίνοντας: «Η παρατηρούμενη αυτή απαξίωση της εργασίας, η συντελούμενη αποδιάρθρωση της εργασίας και ο μετασχηματισμός του κοινωνικού κράτους σε κράτος φιλανθρωπίας σηματοδοτούν τον κίνδυνο, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προπομπού κατά την περίοδο (21ος αιώνας) της μετάβασης από την τρίτη στην τέταρτη ψηφιακή ρο­μποτική, αυτοματοποιημένη νανοτεχνολογική επανάσταση».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ