Ανάλεκτα…

Ανάλεκτα…

Κριτική
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Τόνισε δε πως «είναι ώρα για αποφάσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση».
Η κατάσταση με την πανδημία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Και «Σχέδιο Μάρσαλ»
«Λίγο πολύ αναμενόμενο», χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας το lockdown στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα στα δύο κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτω των 29 ετών, δέκα χρόνια δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας».
Μιλώντας για τις συνέπειες στην πόλη παρατήρησε ότι «η Θεσσαλονίκη έχασε την τουριστική περίοδο, έχασε τη ΔΕΘ, έχασε το τριήμερο του Αγίου Δημήτριου, αν χάσει και τα Χριστούγεννα θα χρειαστεί ένα ‘‘Σχέδιο Μάρσαλ’’».

Νέο μέτωπο
Κάθε γενικόλογο και ατεκμηρίωτο επιχείρημα πλήττει τόσο τον κλάδο όσο και τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από αυτόν, αναφέρει το σωματείο των επιχειρηματιών της εστίασης, καφέ και μπαρ (BARECA), με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις των επικεφαλής της διαχείρισης κρίσης της πανδημίας για τους χώρους της εστίασης.
Ειδικότερα, το σωματείο υποστήριξε: «Με λύπη μας παρακολουθούμε τις δηλώσεις του –κατά τα άλλα εξαιρετικά συμπαθούς– επικεφαλής λοιμωξιολόγου, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, που εμμέσως πλην σαφώς στοχοποιεί τις επισκέψεις σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ ως επικίνδυνες για τη μετάδοση του κορονοϊού, αναφέροντας δημόσια ότι ‘‘έχει να επισκεφθεί καφέ ή εστιατόριο από τον περασμένο Φεβρουάριο’’».
Σε ανάλογο πνεύμα και η αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» ευσυνείδητους και ασυνείδητους επαγγελματίες, με τους τελευταίους να συνιστούν μια απειροελάχιστη μειοψηφία.

Υψηλοί τόνοι
Ο Αλέξης Χαρίτσης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, επιμένει στην ανά­γκη διαμόρφωσης ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για τη στήριξη της εστίασης, όπως επίσης και στις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της 7,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ τον περασμένο Απρίλιο για να χρηματοδοτήσει κάθε δράση α­ντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς κανένα κόστος για τα δημόσια ταμεία, αλλά άφησε αυτά τα χρήματα ανεκμετάλλευτα.

Παγκόσμια καταιγίδα
«Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 70% στον κόσμο τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Οι καλοκαιρινοί μήνες, περίοδος τουριστικής αιχμής για το βόρειο ημισφαίριο, ήταν καταστροφικοί: -81% τουριστών τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους, -79% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη.
Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισ. δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Νέο πρόγραμμα
Πρόγραμμα ενίσχυσης νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα σε 22 δήμους της Αττικής, που αφορά την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, έθεσε σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που ενισχύει σε ποσοστά 65% – 100% τις δαπάνες των νοικοκυριών για τις σωληνώσεις και τους λέβητες. Οι δήμοι της Αττικής που συμμετέχουν στη δράση είναι:
Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Πετρούπολης, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Φυλής, Ασπροπύργου, Κρωπίας, Νίκαιας, Α. Ι. Ρέντη, Χαϊδαρίου, Δάφνης Υμηττού, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Παλλήνης, Διονύσου, Μοσχάτου – Ταύρου, Πειραιώς.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ