«Ανοίγει» η έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης
160 εκδηλώσεις, περίπου 600 ομιλητές, δύο στούντιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και νέα ιστοσελίδα.
Έτσι ξεκινάει σήμερα η αμιγώς διαδικτυακή 17η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (19-29/11), ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και αναβολές λόγω της πανδημίας.
Κεντρικό θέμα «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο», περίπου 100 εκδότες και φορείς δίνουν το «παρών» στην έκθεση, με την εξαίρεση όμως των εκδόσεων Πόλις, Αγρα και Ψυχογιός.
Λόγω των δύσκολων συνθηκών η διοργάνωση φέτος είναι λιγότερο έκθεση και περισσότερο πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεις βιβλίων με αξιόλογους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τον Γάλλο διεθνολόγο Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) και τον Αιγύπτιο συγγραφέα Αλάα αλ Ασουάνι (Πατάκης), αλλά και τους Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο) και Πάολο Τζιορντάνο (Πατάκης), με βιβλία για την πανδημία.
Η υγειονομική κρίση έκανε τους διοργανωτές να ξανασκεφτούν τον τρόπο μετάδοσης των εκπομπών, οι οποίες τελικά θα βγαίνουν κυρίως από το στούντιο της Αθήνας, ενώ οι καλεσμένοι της Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν μέσα από άλλες πλατφόρμες.
Το ίδιο το εγχείρημα της διοργάνωσης είναι και ένα μεγάλο τεχνικό στοίχημα, καθώς όλα πρέπει να δουλέψουν σωστά στα ήδη επιβαρυμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών για να βγουν οι μαγνητοσκοπημένες και ζωντανές εκπομπές για τις επόμενες δέκα ημέρες.
Τα αφιερώματα
Τρία θα είναι τα κεντρικά αφιερώματα της διοργάνωσης που αντλούν το περιεχόμενό τους από την επικαιρότητα. Στο αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής», διοργανώνονται εκδηλώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων σχετικών με την πανδημία ως φαινόμενο αλλά και ως έμπνευση, όπως θα ακούσουμε για παράδειγμα στη συζήτηση των συγγραφέων Σαντιάγο Ροκανλιόλο, Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, Αμάντας Μιχαλοπούλου και Κάλλιας Παπαδάκη. Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η έκθεση θα εξετάσει «Το ’21 σήμερα» με τη βιβλιοπαραγωγή και τη νεότερη έρευνα Ελλήνων και ξένων ιστορικών, όπως του Ρόντρικ Μπίτον, του Στέφανου Καβαλλιεράκη, της Χριστίνας Κουλούρη, του Γιάννη Κοτσώνη κ.ά.
Στο αφιέρωμα «Λογοτεχνία και μνήμη», η έκθεση θα συζητήσει φέτος το έργο συγγραφέων και ποιητών, ανδρών και γυναικών, που δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος, όπως οι ΝάνοςΒαλαωρίτης, Γιώργος Χειμωνάς, Εκτορας Κακναβάτος και οι Καλλιρρόη Παρρέν, Μιμίκα Κρανάκη, Μαρία Πολυδούρη, Νίκη-Ρεβέκκα Παπαγεωργίου κ.ά. Η διοργάνωση συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στον διάλογο για το προσφυγικό με τη συζήτηση δύο συγγραφέων από τη Συρία (Ράσα Αμπάς, Ραμπάμπ Χαϊντάρ) αλλά και συγγραφέων όπως ο Πάνος Καρνέζης και ο Ιταλός Νταβίντε Ενία, που θα καταθέσουν τη δική τους οπτική για το μεταναστευτικό ζήτημα σε Ελλάδα και Ιταλία.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και τα τρία φεστιβάλ της έκθεσης (Μετάφρασης, Νέων Λογοτεχνών, Λογοτεχνικής Performance) και η Παιδική και Εφηβική Γωνιά με 57 εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους.
Την έναρξη της έκθεσης θα χαιρετίσουν η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τη συζήτηση για την πολιτική του βιβλίου και τον ρόλο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, χωρίς να περιμένουμε μεγάλες εκπλήξεις.
Με πληροφορίες απο το kathimerini.gr