Αναβαθμίζεται ο στρατηγικός μας ρόλος

Αναβαθμίζεται ο στρατηγικός μας ρόλος

Οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα εργαλεία άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Τα σχήματα αυτά έφεραν κοντά την Ελλάδα με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ανέδειξαν τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενδιάμεσος και ως καταλύτης μεταξύ της Ευρώπης και χωρών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και μεταξύ των χώρων αυτών. Και μάλιστα τη στιγμή που αλλάζει ο χάρτης στη Μέση Ανατολή, με την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με μια σειρά από αραβικές χώρες. Μια εξέλιξη που αποτελεί το μεγάλο αντίβαρο στην προσπάθεια της Ρωσίας, σε συνεργασία με την Τουρκία, να βάλει πόδι στην περιοχή. Για την Ελλάδα φαίνεται ότι η Ρωσία ως στρατηγικός εταίρος έχει χαθεί όσο υπάρχει ο κ. Ερντογάν και η προσωπική σχέση του με τον Βλα­ντιμίρ Πούτιν και όσο φυσικά έχει διάθεση να εξυπηρετεί τις στρατηγικές της Ρωσίας εις βάρος των συμφερόντων της Δύσης και του ΝΑΤΟ.
Άνοιγμα και στην Ινδία…

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς ένα από τα σοβαρότερα στηρίγματα της Τουρκίας πέραν της Ρωσίας είναι το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν, έχει ιδιαίτερη σημασία το άνοιγμα της Ελλάδας στην Ινδία, καθώς πρόσφατα είχε τηλεδιάσκεψη ο κ. Δένδιας με τον ινδό ομόλογό του, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα σχεδιάζεται και τριμερής με τα Εμιράτα.

Μόνο να κερδίσει έχει η Ελλάδα από αυτές τις συνεργασίες και πρέπει να δίνεται συνέχεια και να μην εξαντλείται μόνο σε συναντήσεις, ευχολόγια και γενικές διακηρύξεις…

Όμως η Ινδία έχει σημασία όχι μόνο λόγω μεγέθους και λόγω ισχύος στο διεθνές περιβάλλον αλλά και λόγω της αντίθεσης και αντιπαράθεσής της με το Πακιστάν. Του μεγάλου μουσουλμανικού κράτους που τείνει να καταστεί υποχείριο του κ. Ερντογάν…

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ απαντώντας στον Έλληνα ομόλογό του  ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή της Ινδίας ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-22, τονίζει ότι η Ινδία θεωρεί την Ελλάδα ως «στρατηγικό εταίρο» με την οποία τη συνδέει «μακρόχρονη φιλία».

Στην επιστολή ο Ινδός Υπουργός τονίζει επίσης ότι η χώρα του έχει θέσει ως προτεραιότητα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ολική προσέγγιση στα θέματα ειρήνης και ασφάλειας, η οποία θα βασίζεται στο πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τον διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό. Καταλήγει ότι επιθυμεί, από κοινού με τη χώρα μας, να προωθήσει την πολυμέρεια στη διεθνή διπλωματία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ανωτέρω ζητήματα αναμένεται να εξετασθούν ενδελεχώς κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών.


Σχολιάστε εδώ