Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους κλάδους πρόνοιας και εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ – Του Αντ. Νικολόπουλου

Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους κλάδους πρόνοιας και εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ – Του Αντ. Νικολόπουλου

Μέσα σε έναν χρόνο

-Αύξηση-ρεκόρ των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων


Του
ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Γ. Γραμματέα ΠΟΣΕ ΙΚΑ
[email protected]


Είναι κοινή παραδοχή ότι μετά την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» (4387/2016) δημιουργήθηκε ένα τεράστιο στοκ χιλιάδων εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, οι οποίες δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν από τα τμήματα απονομών του ΕΦΚΑ, επειδή καθυστερούσε αφενός η έκδοση των απαραίτητων εγκύκλιων οδηγιών από το υπουργείο Εργασίας και αφετέρου η δημιουργία του απαραίτητου λογισμικού για τη μηχανογραφική έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μήνας Σεπτέμβριος έκλεισε με τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις στις κύριες συντάξεις να βρίσκονται στις 119.568.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε όμως και στις συντάξεις του Δημοσίου αλλά και στα προς χορήγηση εφάπαξ. Μόνο που εδώ η κύρια αιτία ήταν η στελέχωση των αρμόδιων τμημάτων απονομών, αφού το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που ήταν επιφορτισμένο με τις συντάξεις αυτές, ανήκε στη δύναμη του υπουργείου Οικονομικών, επειδή η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον τότε νεοϊδρυθέντα ΕΦΚΑ. Έτσι μετακινήθηκαν οι περισσότεροι σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου αυτού, με κάποιους, λίγους, να παραμένουν για ένα συγκεκριμένο διάστημα στον ΕΦΚΑ, ώστε να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους που θα αναλάμβαναν την κύρια ευθύνη έκδοσης των συντάξεων και των εφάπαξ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ για τον κλάδο πρόνοιας και εφάπαξ παροχών να φτάνουν συνολικά τα 116,53 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στον δημόσιο τομέα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 20,22 εκατομμύρια ευρώ, στο ΝΑΤ 27,36 εκατ. ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 68,95 εκατ. ευρώ.

Έναν χρόνο μετά, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2020, που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον κλάδο πρόνοιας και εφάπαξ παροχών έχουν μειωθεί πλέον κατά 50% και συγκεκριμένα στο ποσό των 58,74 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές του δημόσιου τομέα έχουν κυριολεκτικά μηδενισθεί.

Το αποτέλεσμα αυτό, που οδήγησε στο να μειωθούν σε έναν μόλις χρόνο (Σεπτέμβριος 2019 – Σεπτέμβριος 2020) κατά 50% τα εφάπαξ που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, προφανώς και πιστώνεται στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, η οποία ενίσχυσε με στελεχιακό δυναμικό τα συγκεκριμένα τμήματα, πρωτίστως, όμως, οφείλεται στους εργαζομένους των τμημάτων αυτών, που ακόμα και εν μέσω πανδημίας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και αυτό προκύπτει από την εντυπωσιακή αύξηση της αποδοτικότητας κατά τους τελευταίους μήνες, σε βαθμό που τα ανεπίσημα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου 2020 δείχνουν αύξηση άνω του 50%. Και αυτό παρότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι του φορέα δεν έχουν καμιά πρόσθετη οικονομική παροχή, κάτι που η πολιτική ηγεσία της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ οφείλει να διορθώσει.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται στα τμήματα απονομών των κύριων συντάξεων του πρώην ΙΚΑ, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2020 εκδόθηκαν περί τις 19.632 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, ένας αριθμός-ρεκόρ για τα συνήθη δεδομένα, αφού τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ο αριθμός των συνταξιοδοτικών αποφάσεων ήταν λίγο κάτω από τις 12.000.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να φανεί και στα στοιχεία του Οκτωβρίου 2020, όταν αυτά ανακοινωθούν επισήμως, με την υποσημείωση όμως ότι αυτή η ανοδική εικόνα αναμενόμενα θα σημειώσει μια κάμψη τον Νοέμβριο, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρει η νέα καραντίνα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι περιορισμοί της πανδημίας και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ θα επιφέρουν σχετικές μειώσεις στον συνολικό αριθμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα εκδοθούν τον τρέχοντα μήνα και αυτό παρά την προσπάθεια που γίνεται μέσω της τηλεργασίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ