Η πανδημία και η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές κορόνες – Του Ν. Στραβελάκη


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει μούσκεμα στο θέμα της πανδημίας. Τόσο μούσκεμα που το παραδέ­χθηκε ακόμη και ο κ. Γεωργιάδης. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είμαστε στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή. Εκεί η κυβέρνηση απέφυγε να μιλήσει για την υγειονομική και την οικονομική διάσταση της κρίσης και προσπάθησε να μεταφέρει τη συζήτηση στον εορτασμό και την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντί να πει τι προτίθεται να κάνει για τα 3.000 και πλέον ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, για τις ΜΕΘ που δεν έχουν γιατρούς και κρεβάτια νοσηλείας, για την ανεργία που καλπάζει και για το δημόσιο χρέος που ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να πυροδοτήσει το κλίμα. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο να καταγγέλλει την Αριστερά, επισημαίνοντας ότι «έκανε καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο», στο οποίο συμμετείχε όλος ο λαός, συμπεριλαμβανομένης της δεξιάς παράταξης.

Το θέατρο του παραλόγου του κ. Μητσοτάκη έφτασε στο απόγειό του όταν, υπό τα θερμά χειροκροτήματα των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη, δήλωσε ότι θα βάλει τέλος σε αυτό το άβατο της Αριστεράς. Στο τέλος δε της ομιλίας του απείλησε τους κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη επειδή δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος στην πορεία του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι αν το πράξουν θα συλληφθούν.

Το θέμα είναι ότι η κατάσταση με την πανδημία, την οικονομία αλλά και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου είναι πολύ σοβαρή για να αφεθεί στα επικοινωνιακά τερτίπια του κ. Μητσοτάκη. Αναφορικά με την πανδημία οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες. Αν αναλογιστούμε ότι το προηγούμενο lockdown μας είχε φέρει σε μια περιοχή «ανοσίας αγέλης» (σύμφωνα με το λοιμωξιολογικό μοντέλο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως), το άνοιγμα των νησιών στον τουρισμό χωρίς κανένα τεστ αλλά και χωρίς ημέρες καραντίνας για τους αφικνούμενους τουρίστες έφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Συμπολίτες μας, εργαζόμενοι και παραθεριστές μολύνθηκαν, επέστρεψαν στην Αθήνα χωρίς να ελεγχθούν εκ νέου και τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν.

Ακολούθησαν τα τραγελαφικά με την κ. Κεραμέως και τα «παγουρίνα», ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η απουσία οποιουδήποτε μέτρου ή ενέργειας από την κυβέρνηση. Δεν νοικιάσθηκε ούτε ένα λεωφορείο, δεν προσλήφθηκαν γιατροί και νοσηλευτές, δεν επιτάχθηκε ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Έτσι, η νόσος βρίσκεται πλέον σε εκθετική μεγέθυνση, αν δεχθούμε το μοντέλο SIR του Πανεπιστημίου Imperial, που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την παρακολούθηση της πανδημίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο σενάριο (ως γενική περίπτωση, όχι σχετικά με την Ελλάδα) υπάρχει σε ένα εξαιρετικό επιστημονικό άρθρο οικονομολόγων του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις μαθηματικές και στατιστικές τους δεξιότητες για να μας παρουσιάσουν τις πιθανές πορείες εξέλιξης της νόσου.

Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Καταρχήν, πρέπει να δοθεί έμφαση στη νοσηλεία γιατί βρισκόμαστε σε κρίση.

Είναι απαραίτητο να επιταχθούν άμεσα όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα ώστε να δημιουργηθούν ειδικά λοιμωξιολογικά νοσοκομεία, γιατί διαφορετικά και τα ίδια τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μεταβληθούν σε εστίες διάδοσης της νόσου. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και με άμεσες προσλήψεις αλλά και με το προσωπικό των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Στο επίπεδο της πρόληψης η έμφαση πρέπει να δοθεί στα τεστ στους χώρους δουλειάς και στην αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ενοικίαση ή επίταξη ιδιωτικών μέσων. Τέλος, είναι προφανές ότι ο σημερινός αριθμός τεστ δεν επαρκεί για την ανάσχεση της νόσου. Πρέπει να τριπλασιαστούν, τουλάχιστον, ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως οι νοσούντες.

Ό,τι και να γίνει όμως, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν επιπλέον ημέρες καραντίνας. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά ύφεσης για την ελληνική οικονομία θα ανέβουν σε τεράστιο ύψος. Τα ποσοστά οικονομικής ύφεσης «άνω του 10%», που παραδέχθηκε καθυστερημένα στη Βουλή ο κ. Σκυλακάκης, αφορούν την εξέλιξη της οικονομίας χωρίς τη νέα καραντίνα. Με τη νέα καραντίνα η οικονομική ύφεση ενδέχεται να φτάσει το 15%.

Σε αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να σχεδιάζει προϋπολογισμούς με πρωτογενές έλλειμμα 1% ή ισοσκελισμένους; Για να σταθεί η οικονομία στα πόδια της χρειάζεται ένα άμεσο πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα γνωστά προβλήματα απορροφητικότητας, όταν και αν έρθουν. Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, οι νέες επιστρεπτέες προκαταβολές θα φαγωθούν και το αποτέλεσμα για την οικονομία θα είναι μηδαμινό, θα περιοριστεί μόνο στην ανακούφιση από τα όποια 800άρια.

Η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη να διαχειρισθεί την κατάσταση, το χειρότερο όμως είναι ότι το επιχειρεί με επικοινωνιακούς όρους, κάτι που την κάνει επικίνδυνη. Πρέπει να βγουν άμεσα στο προσκήνιο τα σωματεία.

Δεν είναι δυνατόν να μηνύεται η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης επειδή δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην πορεία του Πολυτεχνείου, να πυροδοτείται το κλίμα και τα σωματεία να σιωπούν. Όπως και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έτσι και τώρα η κοινωνία πρέπει να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις και η πορεία του Πολυτεχνείου είναι ο πρώτος σταθμός.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ