Ο πολιτικός κόσμος της χώρας τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείο

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείο

Κατάθεση στεφάνου από την ΠτΔ στο Πολυτεχνείο: «Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης»

«Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας, αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, την δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο με την ευκαιρία της 47ης επετείου της εξέγερσης. Τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο μάς διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες.

Ειδικότερα, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι η αφετηρία της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας. Μια κορυφαία πράξη αντίστασης, ένα σύμβολο πολιτικής ελευθερίας και αυτοκαθορισμού, που καθόρισε όχι μόνο μια γενιά και τους αγωνιστές της, στους οποίους σήμερα οφείλουμε την ύψιστη τιμή, αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το Πολυτεχνείο μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία απαιτεί αρετή και θυσίες. Μας υπενθυμίζει ότι οι νέοι είναι το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας.

Ο φετινός εορτασμός γίνεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το μήνυμα, ωστόσο, που εκπέμπει μέσα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες είναι καθολικό:

Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Η υπέρβαση της ατομικότητας μας, για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη είναι σήμερα ο αγώνας όλων μας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο: Με υπευθυνότητα να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι

«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης του 1973.

«Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μαζεμένη η εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ – 30 άτομα με αποστάσεις στο πάρκο Ελευθερίας

πραγματοποίησε την εκδήλωση με τα περίπου 30 άτομα που βρέθηκαν εκεί να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας.

Στην πρώτη σειρά ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Γραμματέας της Κ.Ο Όλγα Γεροβασίλη αλλά και διάφοροι βουλευτές όπως οι Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, η Θεανώ Φωτίου και η Εφη Αχτσιόγλου.

Αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο

Στεφάνι κατέθεσε στον χώρο του Πολυτεχνείου, με την ευκαιρία της 47ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών, αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Χρηστίδη και Βασίλη Κεγκέρογλου.

Δ. Κουτσούμπας: Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ζωντανά, διαχρονικά και επίκαιρα. Τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, δουλειά, μόρφωση, υγεία”, εξακολουθούν να συγκλονίζουν και σήμερα τις καρδιές της ελληνικής νεολαίας, του ελληνικού λαού, που δίνουν τη μάχη τους και σήμερα και κάθε μέρα, ενάντια σε μια αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απαράδεκτο, με πρόσχημα την πανδημία, να παίρνονται αντιδραστικά αντιλαϊκά μέτρα απαγόρευσης των εκδηλώσεων γιορτασμού του Πολυτεχνείου, με τον συμβολικό έτσι κι αλλιώς χαρακτήρα, που αυτές παίρνουν φέτος. Η απαγόρευση της ελληνικής αστυνομίας και με εντολή της κυβέρνησης για απαγόρευση συνάθροισης πάνω από 3 άτομα, ιδιαίτερα σήμερα, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, καταγγέλλεται από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Ακόμα και μέσα στη ΝΔ, πολύ περισσότερο σε οπαδούς της όχι τόσο σε στελέχη της, ακόμη και στο ΚΙΝΑΛ, που δεν έχουν υπογράψει το κοινό κείμενο – καταγγελία αυτής της εγκληματικής, απαράδεκτης και επικίνδυνης απόφασης του κ. Χρυσοχοΐδη, το καταγγέλλουν και έρχονται τέτοια μηνύματα και στο ΚΚΕ και παντού. Ο ελληνικός λαός, άσχετα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται με ευθύνη της κυβέρνησης, γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται και με το πνεύμα και με την ψυχή και την καρδιά στους δρόμους του αγώνα, στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Γι’ αυτό το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι για την επέτειο του Πολυτεχνείου στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία, (σ.σ. η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα) είπε:

«Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Βουλής και Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στο Μνημείο του Πολυτεχνείου

«Τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, τιμούμε ταυτόχρονα σήμερα και την αξία της ζωής, που είναι ο φορέας της μνήμης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων της ιστορικής εξέγερσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Τασούλας συνοδευόταν από τον κ. Σπήλιο Λιβανό, εκπρόσωπο της ΝΔ και τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Αντιπρόεδρο της Βουλής και εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου ο κ. Τασούλας δήλωσε:

«Το Πολυτεχνείο, μέχρι το 1973, ήταν ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων, εθνικής ευποιίας. Εδώ και 47 χρόνια, μετά τη 17 Νοέμβρη του ΄73, έγινε κι ένα κορυφαίο παράδειγμα δημοκρατικής ευποιίας, γιατί η εξέγερσή του συμβολίζει την κορυφαία πράξη αντιστάσεως του ελληνικού λαού και ιδίως της νεολαίας, κατά τη δικτατορίας.

Σήμερα, αυτή τη μνήμη αυτής της πράξης τιμούμε. Και στη Βουλή, αυτή τη στιγμή, με εκδηλώσεις τιμής, αλλά και εδώ, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τιμούμε αυτή τη μνήμη.

Τιμώντας αυτή τη μνήμη, τιμούμε ταυτόχρονα, αυτή τη χρονική περίοδο και την αξία της ζωής, με την προσοχή που οφείλουμε να δίνουμε στην αξία της ζωής. Και πρέπει να τονίσω ότι η ζωή είναι ο φορέας της μνήμης. Χωρίς ζωή δεν υπάρχει μνήμη, χωρίς ζωή, δεν υπάρχει τιμή.

Το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” αφορούσε σε μια καλύτερη ζωή. Κι ενώ τότε ο αγώνας ήταν γι’ αυτές τις αξίες και για τη λαϊκή κυριαρχία, ο αγώνας σήμερα είναι για τον φορέα αυτών των αξιών. Και κάνοντας αυτόν τον αγώνα, τιμούμε με τον δικό μας τρόπο, εμείς οι σύγχρονοι, εκείνη την κορυφαία, επαναλαμβάνω, πράξη αντίστασης κατά του δικτατορικού καθεστώτος».

Στην Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Βουλής.

Με πληροφορίες και απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ