Ακυβέρνητη η χώρα – Στον ύπνο έπιασε ο κορονοϊός την κυβέρνηση, που σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα

Ακυβέρνητη η χώρα – Στον ύπνο έπιασε ο κορονοϊός την κυβέρνηση, που σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα

Εδώ που φτάσαμε, μετά και την ομολογία υπουργού ότι «την πατήσαμε», είναι η ώρα ΟΛΟΙ μαζί να κρατήσουν όρθια τη χώρα και τον Έλληνα

– Πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα – Για δεύτερη φορά σε καραντίνα η χώρα – Λουκέτο από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί
-Πέρα από τις απώλειες ζωών, τεράστια είναι και η οικονομική καταστροφή
-Άφησαν άοπλη τη χώρα από τον Μάρτιο, που εισέβαλε ο θανατηφόρος ιός – Τρόμος και φόβος παντού…
-Στα τυφλά όλα τα μέτρα που πήραν…

Ακυβέρνητο καράβι, χωρίς καπετάνιο και πυξίδα, θυμίζει η χώρα. Πορεύεται στο άγνωστο, με τα κύματα από τα 12 μποφόρ της πανδημίας να τη χτυπούν ολόπλευρα και να τη σπρώχνουν με ταχύτητα στα βράχια. Η κατάσταση είναι δραματική και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες μπορεί να γίνει και χειρότερη.

Ο φόβος για το σήμερα, η αγωνία για το αύριο διακατέχει τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, τρομάζει πλέον, όπως και αυτός των θανάτων, οι ασθενείς κατακλύζουν τα νοσοκομεία, που είναι θέμα χρόνου να μην μπορούν να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς.

Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο με το lockdown και είναι άγνωστο πόσες από αυτές θα επαναλειτουργήσουν όταν –μετά από εβδομάδες ή μήνες– αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ολοσχερής η οικονομική καταστροφή.

Αντίστοιχα, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται και άλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το… τέρας της ανεργίας. Σε αυτό θα συνεισφέρει και η τηλεργασία, που ήρθε ως λύση μέσα στην πανδημία, αλλά θα μείνει και μετά από αυτήν. Η φτώχεια και η ανέχεια θα χτυπήσουν την πόρτα χιλιάδων νοικοκυριών. Τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση δεν θα τους βγάλουν από το τέλμα και τη δυστυχία.

Η «επόμενη ημέρα», μετά την πανδημία, προδιαγράφεται σκοτεινή, όσο και τρομακτική.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τις ζοφερές καταστάσεις που βιώνει η χώρα, τεράστιες. Σε μια άκρως κρίσιμη στιγμή αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και αδύναμοι (ανίκανοι) να προστατεύσουν την υγεία των Ελλήνων και να αποτρέψουν έναν κοινωνικό και οικονομικό όλεθρο. Το δεύτερο κατά σειρά και πιο σκληρό lockdown (με απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00- 05.00) μέσα σε λίγους μήνες συνιστά τρανή απόδειξη της αποτυχίας. Η ομολογία (για την αποτυχία) ήρθε άλλωστε διά στόματος κορυφαίου υπουργού, του Άδ. Γεωργιάδη. Η ανάγκη, έστω και «στο και πέντε», να υπάρξει μια ομοψυχία και κοινή δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων σκοντάφτει στην άρνηση του πρωθυπουργού να μοιραστεί την εξουσία. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και χτύπησε τη χώρα ο κορονοϊός, μέχρι και σήμερα κινήθηκαν χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς ξεκάθαρο πλάνο. Με πρόχειρα κι αποσπασματικά μέτρα, τις περισσότερες φορές με καθυστέρηση, εκτός χρόνου. Με τη λογική του… «βλέποντας και κάνοντας ». Ήταν φυσικό κι επόμενο η χώρα να βρίσκεται τώρα στο χείλος του γκρεμού. Είχαν τον χρόνο να πάρουν τα επιβαλλόμενα μέτρα, αλλά αδράνησαν, είτε διότι υποτίμησαν τον κίνδυνο είτε διότι υπερτίμησαν τις δυνάμεις τους.

Απόδειξη της αδράνειας και της αναποτελεσματικότητας τα όσα τραγικά εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ενώ οι επιστήμονες –με βάση τα λύματα στο Θερμαϊκό– προειδοποιούσαν από τις αρχές Οκτωβρίου για το επικείμενο τσουνάμι, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει μέτρα τρεις εβδομάδες μετά, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Φθάσαμε στον Νοέμβριο για να ξεκινήσουν τις προσλήψεις. Με την ίδια… ιλιγγιώδη ταχύτητα κινήθηκαν και όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οκτώ μήνες μετά ο αρμόδιος υπουργός Κ. Αχ. Καραμανλής ψάχνει ακόμη να αγοράσει, να μισθώσει οχήματα. Οι πολίτες εξακολουθούν τις ώρες αιχμής να στοιβάζονται στα αστικά λεωφορεία, συμβάλλοντας έτσι στη… μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Μετά την άρση της πρώτης καραντίνας η κυβέρνηση έσπευσε να πανηγυρίσει για τη νίκη της έναντι του κορονοϊού και να στείλει μήνυμα χαλάρωσης. Ο εφησυχασμός από τους πολίτες ήταν αναπόφευκτος.

Μετά ήρθε το άνοιγμα των συνόρων, το πρόωρο άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου, με την περίφημη πρωθυπουργική φιέστα στη Σαντορίνη. «Βιαστήκαμε να ανοίξουμε τον τουρισμό», ομολόγησε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού η κυβέρνηση παρακολουθούσε απλά τις εξελίξεις. Δεν εκμεταλλεύθηκε τον χρόνο προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που όλοι γνώριζαν ότι θα ήταν ακόμη πιο σφοδρό. Πρωθυπουργός και υπουργοί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, που ζητούσαν πιο γρήγορα και πιο αυστηρά μέτρα. Από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προκύπτει ότι υποτίμησαν το μέγεθος των προβλημάτων. Προσμέτρησαν ίσως το οικονομικό κόστος. Φοβήθηκαν ενδεχομένως το πολιτικό κόστος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ