1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση»

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση»

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ήταν ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο παιχνίδι και δημιουργικές ιδέες! 

Δεκάδες εισηγητές εντός και εκτός Ελλάδος, παρουσίασαν μια πολύ μεγάλη ποικιλία εργασιών
με κοινό τους στοιχείο την ευρηματικότητα, την καινοτομία και την αγάπη για το παιδί.



Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Το εκπαιδευτικό παιχνίδι στην τυπική και μη τυπική μάθηση», που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, το Εργαστήριο Ψυχοπαιδαγωγικών Εφαρμογών στην Προσχολική Αγωγή, Laboratory for Research on Early Childhood Psychopedagogy, του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Greek Cultural Institute και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στις 14-15 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου Διαδικτυακά.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμούς η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Ελένη Μουσένα, η Καλλιόπη Εικοσπεντάκη, Επικεφαλής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μαυρίδης.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει το εκπαιδευτικό παιχνίδι τόσο στην τυπική εκπαίδευση όσο και στη μη τυπική. Το πρόγραμμά του περιλάμβανε 10 κεντρικές ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες και 300 εισηγήσεις και εργαστήρια.

Πράγματι, μέσα από πολλές και διάφορες οπτικές αναδείχθηκε η ανάγκη της παρουσίας και της αξιοποίησης του παιχνιδιού και της παιγνιώδους μάθησης σε ένα ευρύτατο φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δόθηκε έμφαση στο παιχνίδι στη φύση και στη διδασκαλία εκτός της σχολικής αίθουσας, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών παιχνιδιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο παιχνίδι ως ενταξιακό εργαλείο κ.α.

Το Συνέδριο απευθυνόταν σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειολόγους, μουσειοπαιδαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους, φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης καθώς και σε όποιον ενδιαφερόταν για τις θεματικές του.

Εισηγήσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου εδώ ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και τα Πρακτικά του Συνεδρίου. To Συνέδριο μεταδιδόταν ζωντανά και στο κανάλι μας στο YouTube εδώ, όπου μπορείτε να το παρακολουθήσετε.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τζάνι Ροντάρι, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ‒ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Iστοσελίδα συνεδρίου: www.conferencedu.weebly.com
Ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]


Σχολιάστε εδώ