Τρομακτική η αύξηση κρουσμάτων και νεκρών
-Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Η έξαρση της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα άγγιξε το αρνητικό ρεκόρ των 3.316 κρουσμάτων και των 50 θανάτων. Από τα 15.791 κρούσματα και τους 149 θανάτους της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, ξεπεράσαμε τα 16.000 κρούσματα και τους 190 νεκρούς τη δεύτερη εβδομάδα.
Την Πέμπτη περισσότερα από τα μισά κρούσματα (1.584) καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη (828) και στην Αττική (756). Από τις υπόλοιπες περιοχές, υψηλό αριθμό κατέγραψαν η Λάρισα, η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία συγκεντρώνοντας περισσότερα από 600 κρούσματα συνολικά και ακολουθούν η Δράμα (98), ο Έβρος (76), το Κιλκίς (59), η Καβάλα (88), η Χαλκιδική (68), οι Σέρρες (87), η Ξάνθη (37).
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι ανεξέλεγκτη, αφού οι κλίνες που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία δεν φτάνουν να καλύψουν τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ και αυτές που προστίθενται καλύπτονται πολύ γρήγορα.
Ήδη το Διαβαλκανικό Κέντρο στηρίζει με εφημερία το ΕΣΥ, ενώ το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ξεκίνησε τη μετατροπή θαλάμων του για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλινικών ΜΕΘ μέσα στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Επίσης, εφαρμόζεται σχέδιο για την αεροδιακομιδή ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ από τη Θεσσαλονίκη σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη θα μεταφέρονται στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς με άλλα νοσήματα από δημόσια νοσοκομεία, ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.
Κυκλοφορούν πολλά σενάρια για το πότε θα γίνει άρση της καραντίνας, με επικρατέστερα την παράταση αυτής μέχρι τις 7 ή τις 13 Δεκεμβρίου, να ανοίξει η αγορά για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, να υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και να ξαναγίνει ολιγοήμερη καραντίνα μετά τα Θεοφάνια. Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το θέμα της καραντίνας είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, που δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καθημερινή βάση τα 300 – 400, δηλαδή να επιστρέψουμε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου.
Ο κορονοϊός όμως μπήκε και στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος διαγνώστηκε με κορονοϊό και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», αφού μεταφέρθηκε σε ειδική κάψουλα με C-130 και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη.
Εξάλλου, μητροπολίτες έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ αρκετοί άλλοι έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα, ανάμεσά τους και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Η Ιερά Σύνοδος πάντως με επιστολή της στην κυβέρνηση προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί το κλείσιμο των εκκλησιών τα Χριστούγεννα.
Με τα νέα μέτρα σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας στους ναούς θα εισέρχονται μόνο οι κληρικοί και το απαραίτητο προσωπικό για να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες, ενώ η είσοδος πιστών θα επιτρέπεται στους ναούς (μέχρι 9 άτομα) μόνο στις κηδείες.
Πότε θα έχουμε εμβόλιο στην Ελλάδα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα λάβει περισσότερες από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.
Με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα έχουμε εμβόλιο στη χώρα μας προς το τέλος του Μαρτίου. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν χωρίς καμιά εξαίρεση και θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να γίνει μαζικός εμβολιασμός.
Παράλληλα θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία τα οποία θα εμβολιάζουν υγειονομικούς, οίκους ευγηρίας ή άλλους πολίτες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα καθορίσει αναλυτικά το πρόγραμμα του εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ