Στον δρόμο 232 σωφρονιστικοί υπάλληλοι – Του Σπ. Καρακίτσου
Του
ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ
Προέδρου Ομοσπονδίας
Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ)
Τον Μάιο του 2018 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 6Κ/2018 προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού, συνολικά 588 ατόμων, εκ των οποίων 24 πανεπιστημιακής (ΠΕ), 7 τεχνολογικής (ΤΕ) και 557 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) για τη στελέχωση των καταστημάτων κράτησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Τότε είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (κατ’ επέκταση και οι Φυλακές) υπαγόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και οι φυλακές πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Δυστυχώς, όμως, από την παραπάνω προκήρυξη έχουν μέχρι στιγμής διοριστεί στις φυλακές μόνο οι επιτυχόντες ΠΕ και ΤΕ, δηλαδή μόνο 31 από τους συνολικά 588. Ποσοστό 0,05%!
Εκκρεμεί ακόμα η έκδοση οριστικών πινάκων επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ για τους 557 που θα διοριστούν στους κλάδους ΔΕ Φύλαξης (περίπου 400) και ΔΕ Εξωτερικής Φρούρησης (περίπου 150).
Οι λόγοι της τεράστιας αυτής αργοπορίας είναι πολλοί, όπως το γεγονός ότι το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά κλήθηκε να διεξαγάγει αθλητικές δοκιμασίες και αγωνίσματα, καθώς και η τεράστια γραφειοκρατία που ως γνωστόν κατακλύζει το Δημόσιο. Το κυριότερο όμως έγκειται στη διαχρονική φτωχή πολιτική βούληση για να τελειώσει ο διαγωνισμός αυτός.
Σημειωτέον ότι λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2019 επέστρεψαν στις δημοτικές αστυνομίες αλλά και μετατάχθηκαν μέσω της κινητικότητας 400 περίπου πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, που υπηρετούσαν από το 2014 στις φυλακές της χώρας, ύστερα από τη βίαιη τότε μετάταξή τους.
Μόνο που η αντικατάσταση των πρώην δημοτικών αστυνομικών στις φυλακές αφενός δεν συνοδεύτηκε από την ισάριθμη απορρόφηση των συναδέλφων από τον διαγωνισμό 6Κ/2018, καθώς μόνο 240 θέσεις αντικαταστάθηκαν, αφετέρου, για πρώτη φορά στην ιστορία των φυλακών, εργάστηκαν με οκτάμηνη σύμβαση, και μάλιστα εντελώς ανεκπαίδευτοι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι του κλάδου ΔΕ Φύλαξης, δηλαδή προσωπικού πρώτης γραμμής. Και αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ρητές επιταγές πολλών διεθνών κειμένων, όπως οι Ευρωπαϊκοί Σωφρονιστικοί Κανόνες.
Οι συμβάσεις αυτές συνάφθηκαν για πρώτη φορά το 2018 και έληξαν μετά από οκτώ μήνες. Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στον δρόμο στα τέλη του 2019, χωρίς δουλειά και χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η λήξη της ταλαιπωρίας τους, καθώς το ΑΣΕΠ δεν μπόρεσε να εκδώσει οριστικά αποτελέσματα, ούτε να τελειώσει τη διαδικασία των εξετάσεων. Αναγκαστικά λοιπόν, αλλά και πάλι με καθυστέρηση τριών– τεσσάρων μηνών, οι συμβάσεις των συναδέλφων ανανεώθηκαν με διάταξη νόμου και από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα εργάστηκαν για άλλους οκτώ μήνες με σύμβαση, πάλι ανεκπαίδευτοι, και κυριολεκτικά ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή των φυλακών χωρίς ουσιαστική προστασία.
Για μία ακόμη φορά οι συμβάσεις έληξαν τις προηγούμενες μέρες. 232 εργαζόμενοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά, χωρίς αποζημίωση, χωρίς να έχουν εκδοθεί ούτε οι πίνακες διοριστέων και χωρίς να έχει τελειώσει ο διαγωνισμός από το 2018. Καμιά προστασία και καμιά πρόβλεψη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού που λαμβάνουν όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι λόγω της πανδημίας.
Θα περιμένουν απλά την ανανέωση των συμβάσεων, όταν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή, ώστε να υπογράψουν νέα ανανέωση της σύμβασης. Μέχρι τότε, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία, καταστρέφοντας τους προσωπικούς και οικογενειακούς τους προγραμματισμούς και αφήνοντας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, εν μέσω πανδημίας, τις φυλακές εντελώς υποστελεχωμένες.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: tovima.gr