Ολ. Γεροβασίλη: «Η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει το ΕΣΥ είναι συνειδητή»
«Η κατάρρευση είναι εδώ και είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη», δηλώνει στη Realnews η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Άρτας, χαρακτηρίζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει το ΕΣΥ συνειδητή.
Κάνει, δε, λόγο για καθυστερήσεις και ευθύνες, οι οποίες δεν μετριούνται με πολιτικό κόστος αλλά με ανθρώπινες ζωές, επικεντρώνοντας την κριτική της στη Ν.Δ. για τη μείωση των εργαζομένων στην Υγεία, αντί περισσότερων προσλήψεων. Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κατάλαβε πως «αν χάσει οριστικά τον έλεγχο στο υγειονομικό πεδίο, τα αποτελέσματα και στην οικονομία θα είναι τραγικά».
– Ως βουλευτής της περιφέρειας και ως γιατρός, ποια είναι η εικόνα που έχετε από τη λειτουργία του ΕΣΥ αυτές τις ημέρες; Φοβάστε κατάρρευση το επόμενο διάστημα;
Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πέρα από οριακή. Η κατάρρευση είναι εδώ και είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη! Η απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει το ΕΣΥ είναι συνειδητή, γι’ αυτό και οι ευθύνες για ό,τι συμβαίνει της ανήκουν ακέραιες. Για ποιο λόγο να επενδύσει ο κ. Μητσοτάκης στο δημόσιο σύστημα υγείας; Για να ανεβάσει την αξία του; Το αντίθετο. Ήθελε να αποεπενδύσει για να (ξε)πουλήσει τις υπηρεσίες Υγείας. Και παριστάνει τον αιφνιδιασμένο! Αυτός που, αντί να προσπαθήσει να παρέμβει έγκαιρα, αποφάσισε να παίζει καθυστερήσεις!
Μόνο που αυτές οι καθυστερήσεις δεν μετριούνται με πολιτικό κόστος, αλλά με ανθρώπινες ζωές. Για αυτό μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, σε άμεση επέκταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και αναμόρφωση του μισθολογικού καθεστώτος για τους εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι. Το δημόσιο σύστημα υγείας με τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου και οι συνολικές επιπτώσεις στη νοσηρότητα και θνητότητα του πληθυσμού από άλλες αιτίες θα είναι δραματικές.
– Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά περισσότερα μέτρα για την πανδημία ή η έμφαση να δοθεί στην οικονομία;
Μια άλλη, πιο σοβαρή κυβέρνηση, θα καταλάβαινε πως αυτή η πανδημία θα είχε υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Θα καταλάβαινε πως, αν χάσει οριστικά τον έλεγχο στο υγειονομικό πεδίο, τα αποτελέσματα και στην οικονομία θα είναι τραγικά. Πως αν αφήσει την οικονομία στην τύχη της, η πανδημία θα οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση, με νέα έκρηξη του ιδιωτικού και δημόσιου χρέους. Αλλά μιλάμε για μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση. Εδώ, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελικό κράτος του παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αποτέλεσμα είναι τα μέτρα που εξαγγέλλουν να κρατούν λίγες ημέρες μόνο, για να αντικαθίστανται λίγο αργότερα από άλλα. Κάπως έτσι, μόλις βγήκε στη φόρα η άρνηση διακομιδής ανασφάλιστων συμπολιτών που χρήζουν περίθαλψης σε ιδιωτικές κλινικές και ξέσπασε κατακραυγή, τρέχει να τα «μπαλώσει».
Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία σε ανάπτυξη, με στρατηγικά αποθέματα ικανά να στηρίξουν την πατρίδα και την κοινωνία μας σε ώρες κρίσης. Και αντί να διαχειριστεί την κρίση, αντί να προσλάβει έγκαιρα γιατρούς και να δημιουργήσει νέες κλίνες ΜΕΘ, επιλέγει να φτιάχνει νέες λίστες Μητσοτάκη – Πέτσα. Επιλέγει να κάνει απευθείας αναθέσεις σε «κολλητούς», να κλείνει υποθέσεις φοροδιαφυγής και μεγαλοοφειλετών, αντί να στηρίζει την πραγματική οικονομία. Την ώρα που επιτείνει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας με την πολιτική της, φέρνει τον κατάπτυστο πτωχευτικό νόμο, για να τελειώνει και με την αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των funds. Έτσι, υλοποιεί και το πρόγραμμα «Έξω από το σπίτι», με την «καραμέλα» της προσωπικής ευθύνης των δήθεν «στρατηγικών κακοπληρωτών».
– Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη;
Ο Παύλος Πολάκης, ως γιατρός, δεν θα προέτρεπε ποτέ στη μη τήρηση των μέτρων. Αυτή η ανάρτηση έδωσε, λοιπόν, ένα εσφαλμένο μήνυμα. Γενικά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη δημόσια παρουσία μας, καθώς πολύ συχνά η ουσία υποχωρεί μπροστά στην εικόνα. Ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, όπου είναι ξεκάθαρο πως έχουμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα, του οποίου στόχος είναι η σπίλωση της εικόνας μας και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Το να μας εγκαλούν,όμως, ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία για ανάλογα ζητήματα είναι επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού. Δεν είμαστε ίδιοι και φυσικά δεν έχει καμία σχέση και ο δημόσιος λόγος μας. Αν κάποιος φαντάζεται πως τους «ξεφεύγουν» λεπτομέρειες, όπως οι αναρτήσεις του εκπροσώπου Τύπου του κόμματός τους, μπορεί να επισκεφθεί λογαριασμούς και άλλων περίοπτων «άριστων»«γαλάζιων» στελεχών, οι οποίοι δηλητηριάζουν συστηματικά τον δημόσιο λόγο.
– Δεν είναι αντιφατικό ο Αλέξης Τσίπρας να μιλά από τη μία για την ανάγκη ενότητας και από την άλλη να έχει ζητήσει τις παραιτήσεις τόσων υπουργών: Κεραμέως, Σταϊκούρας, Χρυσοχοΐδης, Κικίλιας, Καραμανλής;
Η προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας δεν αναιρεί τις ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών, οι οποίοι ενεργούν αγνοώντας την ύπαρξη και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Μετά τις μάσκες, τις υπεράριθμες τάξεις, το ριάλιτι με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, τις εκλογές-φάρσα των εκπαιδευτικών και τη μη τηλεκπαίδευση, η αποπομπή φαντάζει λύτρωση για την αρμόδια υπουργό Παιδείας! Ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται μετά από τόσους μήνες, για να μας θυμίσει ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Ο κ. Χρυσοχοΐδης με τα ανδραγαθήματα των «ελεύθερων στη δράση» αστυνομικών έχει εξελιχθεί σε απηνή διώκτη ανήλικων, ενώ ταυτόχρονα (δεν) βλέπει τους φυγόποινους χρυσαυγίτες κατάδικους να χάνονται. Γενικά, αυτή η κυβέρνηση έχει κατεβάσει τόσο χαμηλά τον πήχη της διακυβέρνησης ώστε οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε κρίση, αρκεί να καταπιαστεί με αυτό κάποιος από τους «άριστους».
– Πώς απαντάτε στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η εξέλιξη της πανδημίας δικαιώνει την επιλογή να μη σπαταληθούν όλα τα κρατικά ρευστά διαθέσιμα στην προηγούμενη καραντίνα;
Και μόνο η χρήση της λέξης «σπατάλη» για το συγκεκριμένο ζήτημα, από τους συντάκτες της λίστας Μητσοτάκη – Πέτσα, ή τους υπογράφοντες τις απευθείας αναθέσεις, προκαλεί αγανάκτηση. Αδυνατούν να καταλάβουν πως το να διατηρήσεις την οικονομική δραστηριότητα σε ένα βιώσιμο επίπεδο, στηρίζοντας την εργασία και το εισόδημα των νοικοκυριών, απαιτεί συγκριτικά πολύ λιγότερες δαπάνες από ό,τι να τα ξαναφτιάξεις από την αρχή. Εκτός και αν σκοπός τους είναι να χτίσουν πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας το ιδεοληπτικό, νεοφιλελεύθερο όραμά τους.
– Πώς σχολιάζετε τη διαρκή απάντηση της Ν.Δ. στην κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση ότι οι δημοσκοπήσεις δεν σας επιβεβαιώνουν;
Ίσως το πανάκριβο θυμίαμα που καίγεται από τα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα προς τον «φωτισμένο ηγέτη» της να θολώνει την εικόνα του για την καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα με την οποία, ούτως ή άλλως, έχει προβληματική σχέση. Δεν εξηγείται διαφορετικά η πρόσφατη ανακάλυψη ανθρώπων που εξαρτώνται από τους μισθούς τους, ή ανέργων με κακογραμμένα βιογραφικά! Έτσι μόνο μπορούν να δικαιολογηθούν τα κυβερνητικά στελέχη, που επιμένουν να αυτοθαυμάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται με ενθουσιασμό! Αν οι δημοσκοπήσεις «νανουρίζουν» αυτή την κυβέρνηση και ονειρεύεται θαύματα και «σωτήρες», η πραγματικότητα θα την ξυπνήσει απότομα!