Επιτυχής εκτόξευση της αποστολής Crew 1 με σκάφος της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Ένα διεθνές πλήρωμα αστροναυτών εκτοξεύτηκε επιτυχώς με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Κυριακή με κάψουλα Crew Dragon και πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.
Η εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ και το πλήρωμα αποτελείται από τους αστροναύτες Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ και Σάνον Γουόκερ της NASA και τον Σοΐτσι Νογκούτσι της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας (JAXA). Η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες.
Το Crew Dragon, ονόματι «Resilience», προορίζεται να προσδεθεί αυτόνομα στο τμήμα Harmony του σταθμού τη Δευτέρα (ώρα ΗΠΑ). Η αποστολή Crew-1, που λαμβάνει χώρα μετά τη δοκιμαστική Demo-2 (η πρώτη επανδρωμένη από αμερικανικό έδαφος μετά την απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου και η πρώτη επανδρωμένη για τη SpaceX) είναι η πρώτη από μια σειρά έξι επανδρωμένων αποστολών από τη NASA και τη SpaceX, στο πλαίσιο του Commercial Crew Program της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Η αποστολή Crew-1 αποτελεί μια σειρά από πρωτιές: Μεταξύ άλλων, είναι η πρώτη «κανονική» πτήση ενός πιστοποιημένου από τη NASA συστήματος από τον ιδιωτικό τομέα που έχει σχεδιαστεί για μεταφορά πληρωμάτων- κάτι που το περνά από τον τομέα της ανάπτυξης σε αυτόν των τακτικών πτήσεων- και η πρώτη φορά που διεθνές πλήρωμα τεσσάρων ατόμων εκτοξεύεται με αμερικανικό διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας. Επίσης είναι η πρώτη φορά που το μέγεθος του πληρώματος μακράς παραμονής αυξάνεται στα επτά άτομα από τα έξι.
Οι Χόπκινς, Γκλόβερ, Γουόκερ και Νογκούτσι θα συναντήσουν το πλήρωμα της Expedition 64, που αποτελείται από τους Ρώσους κοσμοναύτες Σεργκέι Ρίζικοφ και Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ, και από την Αμερικανίδα αστροναύτη Κέιτ Ρούμπινς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα πραγματοποιούν επιστημονικά πειράματα και εργασίες συντήρησης και θα επιστρέψουν την άνοιξη του 2021. Η αποτσολή αυτή προορίζεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερης διάρκειας επανδρωμένη διαστημική αποστολή που έχει εκτοξευτεί από τις ΗΠΑ. Το Crew Dragon είναι ικανό να παραμείνει σε τροχιά για τουλάχιστον 210 ημέρες.
Φωτο: NASA/Joel Kowsky)/NASA/Joel Kowsky