Καθεστώς η δεκάωρη εργασία

Καθεστώς η δεκάωρη εργασία

Και πού είσαι ακόμη…

-Είχε καταργηθεί πριν από 40 χρόνια

Η επέλαση της πανδημίας και οι καταστροφικές συνέπειές της δεν είναι… ικανές να ανακόψουν τον νεοφιλελεύθερο οίστρο της κυβέρνησης. Είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ανατροπή δεδομένων και κατάργηση κεκτημένων για εργαζόμενους και ασφαλισμένους, προς εξυπηρέτηση –σε ορισμένες περιπτώσεις– οικονομικών και ιδιωτικών συμφερόντων.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν θα σταθεί εμπόδιο στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί θα προχωρήσουν κανονικά.

Μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση έχει σκοπό να περάσει από την έγκριση της Βουλής τις ρυθμίσεις όσον αφορά τα εργασιακά, που ανατρέπουν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών από τους εργαζόμενους. Επανέρχεται η εργασία δέκα ωρών, που είχε καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια, καθιερώνεται η χωρίς αμοιβή εργασία με αντιπαροχή ρεπό και άδειες κ.ά.

Οι αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων αναμένεται να είναι μαζικές και δυναμικές, με τη ΓΣΕΕ να προσανατολίζεται στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Ανατροπές και περιορισμοί θα υπάρξουν τόσο στη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, όσο και στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά τα εργασιακά, τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν οι αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για την επικουρική ασφάλιση.

Επί της ουσίας, με τις αλλαγές που έρχονται, οι ιδιώτες μπαίνουν –για πρώτη φορά στα χρονικά– στον χώρο της ασφάλισης. Κάτι που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των εργαζομένων, κυρίως όσων μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα είναι στα χέρια των ιδιωτών και όχι του κράτους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Και στο ζήτημα αυτό οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, πλην όμως ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με τη στήριξη μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ