Βουλιάζει η Ευρωζώνη: 2,3% ύφεση έφερε η νέα καραντίνα…

Βουλιάζει η Ευρωζώνη: 2,3% ύφεση έφερε η νέα καραντίνα…

Ποια ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης πήρε… παράταση…

Πάμε για Φεβρουάριο, με τα 750 δισ. ευρώ που θα ενίσχυαν τις οικονομίες των 27 χωρών της ΕΕ να παίρνουν… αναστολή, την ώρα που τα νέα lockdowns οδηγούν την Ευρωζώνη σε ύφεση 2,3%!

Οπότε η οικονομική ανάκαμψη… μετατίθεται για αργότερα! Να σημειωθεί ότι στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του έτους το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15%!

Στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα στα οποία αναγκάζεται να καταφύγει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 15%.

Η Ευρωζώνη βυθίζεται στο χρέος, η ΕΚΤ σε ετοιμότητα για νέα βήματα

Σύμφωνα με το capital.gr/άρθρο του Γ. Αγγέλη, το τελευταίο δελτίο οικονομικής ανάλυσης της ΕΚΤ (10/11) “How coronovirus affects potential outpout” επιβεβαιώνει την ανησυχία της ΕΚΤ για περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας, σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας μέχρι να υπάρξει ένα επαρκές πλαίσιο ιατρικής αντιμετώπισης της πανδημίας (εμβόλια, φάρμακα, κ.λπ.) στην Ευρωζώνη.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες εκτιμάται ότι με το τέλος της πανδημίας θα έχουν αυξημένα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ τους κατα 20% και οι αναπτυσσόμενες κατα 10%. Ολα αυτά σε χρονικό διάστημα ενός περίπου έτους.

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτιμάται οτι θα αυξηθεί από το 255% του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 322%-342% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες θα αυξηθεί από το 109% κατά μέσο όρο στο 137% του ΑΕΠ.

Η εικόνα στο ιδιωτικό χρέος είναι πολύ-πολύ χειρότερη, καθώς ήδη πριν από την πανδημία ο δανεισμός των επιχειρήσεων κινούνταν σε πολλαπλάσια ποσοστά εκείνων του δημόσιου χρέους, ενώ μετά την πανδημία τα ποσοστά αυτά έχουν εκτιναχθεί σε μεγέθη που είναι αδιανόητα για το πώς θα μπορούσαν να αποπληρωθούν στο μέλλον…

Το capital.gr στην συνεχεια του άρθρου αναφέρει πως προς το παρόν, στην ΕΚΤ εν όψη της εξαιρετικά κρίσιμης συνάντησης του Δεκεμβρίου κυριαρχούν δύο επίπεδα σκέψης:

– ένα το πώς θα αντιμετωπισθεί η πρωτοφανής αβεβαιότητα μέχρι την απόκτηση επαρκών μέσων αντιμετώπισης της πανδημίας και αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να συμβεί πριν από το 2022 στην καλύτερη περίπτωση, και

– ένα δεύτερο, το πώς θα αποσυρθούν στη συνέχεια τα μέτρα νομισματικής στήριξης που έχουν μεσολαβήσει χωρίς να καταρρεύσει η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα από το χρέος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ, με πληροφορίες και από το capital.gr


Σχολιάστε εδώ