Φρένο στη χρήση προενταξιακών κονδυλίων από την Τουρκία βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Φρένο στη χρήση προενταξιακών κονδυλίων από την Τουρκία βάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό του 2021, με την οποία ζητούσε να σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την τουρκική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής πρότεινε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να διατίθενται μόνο σε μη κρατικούς φορείς, όπως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας, και όχι στην τουρκική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2014-2018 η Τουρκία είχε λάβει συνολικά περίπου 3,6 δισ., το 2019 τα χρήματα αυτά μειώθηκαν σημαντικά, ενώ το 2020 περιορίστηκαν μόλις στα 160 εκατομμύρια, ποσό που ισχύει και για το 2021.

Η ρήτρα που εισήγαγε ο κ. Ανδρουλάκης προβλέπει, πρώτη φορά, τα χρήματα αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς το 2019 είχαν χρησιμοποιηθεί και για την αγορά σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής, κάτι που πλέον δε θα είναι δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, που, καθώς είναι ο πρώτος με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση γι’ αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Για το λόγο αυτόν υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης αναλυτικών κωδικών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μπορεί το Κοινοβούλιο να ασκεί «τον πολιτικό έλεγχο για το ποιες χώρες και ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται από εμάς».

Επισήμανε ακόμα την ανάγκη η Ένωση να στηρίξει τις γειτονικές χώρες και τους εταίρους της ανά τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα έρθουν, θέτοντας όμως μια βασική προϋπόθεση: το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου.

Έτσι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να σταματήσει πλήρως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των κυβερνήσεων της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Λευκορωσίας.

Αντ’ αυτής, τα ευρωπαϊκά χρήματα να κατευθυνθούν προς την κοινωνία των πολιτών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές.

Κάλεσε, τέλος, το Συμβούλιο να αποδεχτεί την πρόταση αυτήν, η οποία γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Σχολιάστε εδώ